🎁 10% extra korting met de code: ‘backtoschool’

vocht in enkel

Vocht in de Enkel: Oefeningen, Oplossingen en Braces

Picture of Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Vocht in de Enkel: Oefeningen, Oplossingen en Braces

Picture of Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

vocht in enkel

Vocht in de enkel, vaak ervaren als zwelling en soms pijn, is een veelvoorkomend verschijnsel. Hoewel het vaak onschuldig is, kan het soms wijzen op serieuzere gezondheidsproblemen. Wanneer de zwelling aanhoudt of pijnlijk wordt, is het verstandig om medisch advies in te winnen.

Bekijk ook: Verstuikte enkel

Oorzaken van Vocht in de Enkel

De primaire oorzaak van vocht in de enkel is vaak een verstoorde bloedcirculatie, leidend tot vochtophoping. Dit kan gebeuren door verschillende factoren, zoals:

 • Verstuikingen of ontstekingen
 • Chronische aandoeningen zoals diabetes, hart-, nier- of leverziekten
 • Hormonale veranderingen tijdens menstruatie of zwangerschap
 • Reactie op bepaalde medicijnen

Herkennen en Behandelen van vocht in de enkel

Het herkennen van vocht in de enkel is cruciaal. Naast zwelling, kunnen verminderde mobiliteit en pijn signalen zijn. Voor behandeling:

 • Blijf in beweging om de bloedcirculatie te stimuleren.
 • Leg tijdens het slapen een kussen onder je benen voor betere vochtafvoer.
 • In geval van warm weer, is het meestal voldoende om te wachten tot de temperatuur daalt.
 • Bij aanhoudende klachten kan het dragen van een enkelbrace helpen. Bij Bracefox bieden we braces van hoogwaardig, ademend materiaal, beschikbaar in verschillende beschermingsniveaus.

Bekijk ook de Duolock Enkelbandage.

Hoe lang een Enkelbrace Dragen?

De duur van het dragen van een enkelbrace hangt af van de ernst en aard van de klacht. Bij verstuikingen kan dit variëren van enkele weken tot een jaar, afhankelijk van het herstelproces. Belangrijk is om de brace te dragen wanneer er klachten zijn en deze af te doen wanneer deze niet nodig is.

Aanbevolen producten van Bracefox© bij een enkel met vocht.

De premium Bracefox© enkelbandages en braces zorgen voor compressie en helpen bij een betere doorbloeding en sneller herstel bij een dikke enkel met vocht.


 

Voorkom ophoping van vocht in je enkel met deze tips

Het voorkomen van vocht in de enkel begint met een aantal eenvoudige, maar effectieve maatregelen. Zorg allereerst voor goed passend en ondersteunend schoeisel of ondersteunende zooltjes, vooral als je lange periodes staat of loopt. Een gezonde levensstijl met regelmatige lichaamsbeweging helpt de bloedcirculatie te bevorderen en vochtophoping te verminderen. Ook is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen activiteit en rust, en je benen hoog te leggen wanneer je rust. Door deze preventieve stappen te integreren in je dagelijkse routine, kun je het risico op vocht in de enkel aanzienlijk verlagen.

 

Bekijk ook: Ontsteking achilleshiel bespoedigen

Veelgestelde Vragen

Mag ik lopen met vocht in de enkel? Ja, lopen is over het algemeen toegestaan, zolang het geen ongemak of pijn veroorzaakt. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en overmatige belasting te vermijden.

Is hardlopen toegestaan met vocht in de enkel? Voorzichtigheid is geboden bij hardlopen. Als de zwelling of pijn toeneemt, is het beter om tijdelijk te stoppen en advies te vragen aan een professional.

Oefeningen bij Vocht in de Enkel

 1. Enkel Cirkelen: Zit op een stoel en til één been op. Draai de voet langzaam in cirkelbewegingen, zowel met de klok mee als tegen de klok in.

 2. Teen naar Schenen: Terwijl je zit, strek je been uit en trek je tenen naar je schenen toe. Houd dit een paar seconden vast en ontspan dan.

 3. Bal Rollen: Plaats een kleine bal onder de voet en rol deze langzaam van je tenen naar je hiel en terug.

Twijfel je of je de oefeningen onder de knie hebt? Bekijk dan de oefeningen in de video ter illustratie.

Conclusie

Vocht in de enkel kan ongemakkelijk zijn, maar met de juiste aanpak en ondersteuning van Bracefox-producten kan het effectief worden beheerd. Bezoek onze website voor meer informatie over onze producten en advies.

Bekijk ook deze blog bij klachten over vocht in je knie.

Geef een reactie

Inspiratie

Meer artikelen