verstuikte enkel

Verstuikte enkel: Eerst Hulp Bij een dikke enkel

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Zo herken je een verstuikte enkel én zo voorkom je hem in de toekomst!

Een verstuikte enkel komt het vaakste voor tijdens het sporten. Vaak zit een verstuikte enkel in een klein hoekje, denk hierbij aan het verkeerd inschatten van een afstapje of bij een verkeerde landing na een sprong. 

Je enkel wordt verstevigd en beschermd door het gewrichtskapsel, pezel en meerdere enkelbanden. Deze lopen zowel langs de binnen, als de buitenkant van je enkel.  

Bij een verstuikte enkel komen scheurtjes in. In het slechtste geval scheurt dit ook helemaal door. Een enkel brace kan je enkel verstevigen en beschermen.

Lees ook: Help, ik heb last van Shin Splints.

Verstuikte of verzwikte enkel?

Goed om te weten is het feit dat er verschil zit tussen een verstuikte en verzwikte enkel. Bij een verzwikking klapt je enkel dubbel maar vangen de eerdergenoemde spieren en pezen dit met enige moeite voor je op. 

Op het moment dat deze spieren de klap niet kunnen opvangen is er sprake van een verstuikte enkel. In dat geval raken de banden dus ingescheurd en noemen we dit officieel verstuiking. 

Je lichaam laat dit verschil ook vrij snel zien. 

Bij een verstuikte enkel treden vaak de volgende symptonen op:

  • Er ontstaat een bloeduitstorting door de scheurtjes in de vaatjes
  • Je enkel kleurt blauw en misschien wel paars na enkele minuten.
  • Zwelling van je enkel

Bij een verzwikking zal er bij je enkel slechts minimale zwelling optreden. Je enkel wordt dus niet enorm dik en ook zal er geen verkleuring optreden. 

Verbeter je core met onze planking tips.

verstuikte enkel oplossing

Tips bij een verstuikte enkel

  1. Begin direct met 15 minuten koelen. Vervolgens koel je regelmatig in de eerste 24 en 48 uur. Doe dit om de paar uur. Koelen kan met koud kraanwater of met een ice-pack. Let goed op dat het ice-pack niet direct op de huid ligt, maar dat hier bijvoorbeeld een washandje tussenzit.
  2. Om de zwelling aan je enkel verder de kop in te drukken kun je de enkel inrollen met elastisch drukverband. Een verbandje om de enkel zorgt voor druk waardoor vocht wordt afgevoerd en de zwelling vermindert. 
  3. Probeer de verstuikte enkel de eerste 48 uur niet onnodig te belasten en zo veel mogelijk omhoog te houden. Het is aan te raden om het gewricht wel te bewegen voor de stimulatie van de doorbloeding. Probeer te lopen met een normale manier. We raden hierin af om je been naar buiten te draaien.
  4. Kun je na het koelen nog steeds niet steunen op je enkel? Neem dan contact op met je huisarts, fysiotherapeut of de eerste hulp van het ziekenhuis. Als de zwelling en pijn aanhouden na 4 of 5 dagen raden we bovenstaande ook aan.
  5. Na maximaal twee dagen begint je lichaam met herstellen. Probeer een goede balans te vinden tussen rust en bewegen. Gebruik je boerenverstand hierbij. Overbelasting maakt meer kapot dan je lief is. De pijn negeren vertraagt dan ook het herstel van je kapsel. Te voorzichtig zijn helpt ook niet, zorg voor een gezonde belasting zodat er wel bloed blijft stromen door je enkel. Dit bevordert het herstel. De spieren rondom de enkel zorgen voor de balans, uit dit oogpunt is het ook verstandig om binnen de pijngrens te belasten.
  6. Het is aan sterk aan te raden om in het geval van een verstuikte enkel minimaal 2 (of 3) weken je rust te houden als het gaat om intensief sporten. Denk hierbij aan de groepstraining op de club. 
  7. Voorkomen is beter dan genezen. Bij Bracefox weten we dat maar al te goed. We bieden in onze webshop kwalitatieve enkelbraces aan die je enkel ondersteunen en ervoor zorgen dat je enkel minder snel een nieuwe, vergelijkbare klap zal maken. Een enkelbrace zorgt ervoor dat je enkel niet verstuikt, maar bijvoorbeeld verzwikt en dient als extra bescherming.

Bekijk ook de best-seller: enkelbandage, de compressieband tegen enkelblessures.

Lees ook: Rugpijn bij het hardlopen.

 

De beste oplossing bij een verstuikte enkel

Geef een antwoord

Inspiratie

Meer artikelen