handleidingen

🎁 10% extra korting met de code: ‘backtoschool’

tennisarm

Tennisarm: Dit moet je weten

Foto van Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Tennisarm: Dit moet je weten

Foto van Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

tennisarm

Tennisarm: tips om er geen last van te krijgen

Een tennisarm kan zo opspelen en flink pijn doen. Hier wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf Een tennisarm is namelijk even nét iets anders dan extreme spierpijn. Maar wat is de beste manier om deze klacht te behandelen? En nog beter: hoe zorg je ervoor dat je helemaal geen tennisarm oploopt? Hieronder vind je een aantal tips om van een tennisarm af te komen.

Bekijk ook: Pijn in elleboog

Hoe krijg je een tennisarm?

Veel mensen weten niet dat ze last hebben van een tennisarm. Dit hoeft namelijk niet direct voort te komen uit een potje tennis. Je hebt waarschijnlijk een tennisarm wanneer je de volgende symptomen hebt.

Tennisarm symptomen

Welke klachten heb ik bij een tennisarm?

  • Pijn en irritatie aan de zijkant van de elleboog.
  • De huid is rood en voelt warm aan.
  • De pijn voel je niet alleen in de elleboog, maar is ook voelbaar in de onderarm, pols en hand.
  • Het dichtknijpen van je hand, draaien van de onderarm én buigen van de pols voelt er vervelend aan.

Een tennisarm is een irritatie die ontstaat in je arm en door kan schieten door je hele onderarm. Dit komt omdat de onderarmspieren vastzitten aan de elleboogknobbel die bij een tennisarm geïrriteerd is. De pijn is vooral merkbaar wanneer je je pols naar achteren beweegt, bijvoorbeeld bij het klussen of wanneer je een zwaar voorwerp op probeert te tillen.

De directe oorzaak van een tennisarm is voor een groot deel onbekend. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, krijg je niet alleen een tennisarm wanneer je tennis speelt. Zo ontstaan veel tennisarmen tegenwoordig door veel achter de computer werken. De grootste oorzaken van een tennisarm liggen in een continu herhalende beweging, bijvoorbeeld door te schilderen of je computermuis te gebruiken, of doordat je spieren plotseling zwaar belast worden.

Bekijk ook: Rugpijn bij hardlopen

Hoe kom je van een tennisarm af?

Een tennisarm is een kwaal waarvoor geen directe remedie is. Er is geen pilletje of therapie die ervoor kan zorgen dat je er meteen vanaf bent. Dit komt onder andere omdat een tennisarm pas opspeelt wanneer er langdurige druk op de spieren uitgeoefend is. Een tennisarm geneest uit zichzelf, waardoor je niets hoeft te doen om deze te behandelen. Echter kan een elleboog brace de hersteltijd versnellen. 

Wat wel belangrijk is, is dat je je arm voldoende de rust geeft. Blijf de arm wel voldoende bewegen, anders wordt deze stijf. Het is belangrijk dat je zo veel mogelijk je arm blijft gebruiken als normaal, ook al kan dit veel pijn doen. Als de specifieke handeling te veel pijn doet, probeer deze dan uit te voeren op een andere manier, waardoor je arm belast wordt op een mogelijk draaglijkere manier.

Om de pijn van een tennisarm deels te verlichten kun je paracetamol of ibuprofen slikken. Doe dit niet meer dan vier keer per dag, één of twee pilletjes per keer op een vast tijdstip. Ook kan de pijn verlicht worden als je een ijscompressie legt op de geïrriteerde plek. Hiervoor kun je een elleboogbrace gebruiken. Speciale behandeling zoals acupunctuur worden afgeraden, omdat deze niets uithalen of mogelijk de irritatie verergeren.

Bekijk ook: Last van Shin Splints.

Wat kun je doen om geen tennisarm op te lopen?

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het handig om te weten hoe je ervoor kunt zorgen dat de last van een tennisarm niet eens op hoeft te spelen. Echter, omdat de directe oorzaak van een tennisarm moeilijk te bepalen is, is er ook geen direct antwoord te geven wat je kunt doen om deze te voorkomen. Gebruik je arm vooral zoals gebruikelijk en overbelast deze niet, dan sluit je de grootste kansen om een tennisarm te krijgen al uit. Daarnaast is het herhaaldelijk dezelfde beweging maken ook een belangrijke factor, dus wissel je activiteiten om de zoveel tijd af. Ga even lopen, iets anders doen of neem een pauze. Probeer je armen niet op slot te zetten, want dat kan de kans op een tennisarm krijgen vergroten.

Om extra steun te kunnen geven aan je arm kun je een elleboog brace gebruiken. Deze is niet alleen handig om te zorgen voor compressie, maar kan ook zorgen voor verlichting van de belasting. Hierdoor kun je, als je een grotere kans loopt op het oplopen van een tennisarm, deze kans een stuk kleiner maken.

Brace voor een tennisarm

Onderstaande braces zijn geschikt bij een tennisarm. Deze tennisarm brace zal het herstelproces mogelijk versnellen. Met name door de elleboog extra stabiliteit te geven.

Blessurewijzer

Bekijk ook onze blessurewijzer om te zien welke producten aansluiten bij jouw blessure.

Geef een reactie

Inspiratie

Meer artikelen