🎁 10% extra korting met de code: ‘backtoschool’

Steunkousen of Compressiekousen

Alles over Steunkousen of compressiekousen

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Alles over Steunkousen of compressiekousen

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Steunkousen of Compressiekousen

Het is natuurlijk van belang om goed aan je gezondheid te denken, of je nu jong of oud bent. Als jij last hebt van spataderen, of bijvoorbeeld merkt dat jouw spieren ondersteuning nodig hebben vanwege een blessure, dan kan het verstandig zijn om aan steunkousen te denken. Deze therapeutische, elastische kousen zorgen ervoor dat jouw kuiten naar behoren blijven werken. Ben je benieuwd hoe dit precies werkt, en wil je nog meer weten over alles dat met steun- en compressiekousen te maken heeft? Lees dan snel verder.

Wanneer steunkousen dragen?

Steunkousen zijn belangrijk voor de werking van je kuiten. Om te zorgen dat bijvoorbeeld de bloedsomloop in je kuiten weer naar behoren gaat werken, of om te zorgen dat deze blijven werken, heb je kousen nodig die dit stimuleren. De kousen zorgen er namelijk voor dat het vocht, de afvalstoffen en het bloed in je benen beter wordt doorgevoerd en afgevoerd. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van vermoeide of pijnlijke benen, dan is het verstandig om de bloedsomloop te verbeteren en dus steunkousen te dragen.

Steunkousen moet je vooral dragen wanneer je last hebt van bepaalde ziektes of om te zorgen dat het niet van kwaad tot erger gaat. Zo zorgen steunkousen voor minder kans op reizigerstrombose, je hebt minder kans op oedeem, je krijgt minder snel blessures tijdens het sporten, je hebt minder spierpijn en vermoeide benen, en het zorgt ervoor dat je minder snel spataderen krijgt en dat je in het algemeen minder spataderen ontwikkelt. Klinkt best goed.

Je kan steunkousen dragen omdat je al last hebt van een van de aandoeningen die hierboven genoemd zijn. Maar het kan natuurlijk ook omdat je weet dat er in jouw familie een aandoening heerst. In dat geval kan je ook al preventief steunkousen dragen. Dat zorgt ervoor dat de aandoening minder snel zal verergeren en je dus minder pijn zal ervaren. Het kan overigens ook zo zijn dat je bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap last hebt van aderen die uitzetten. Dat helpt om pijnlijke zwellingen in het been te verminderen, of om spataderen die later opzetten te voorkomen.

compressiekousen review

Lees ook de Review van Daniëlle, Personal trainer bij Totalbodyboost.nl 

Wat is het verschil tussen Steunkousen en compressiekousen?

Er is vrijwel geen verschil tussen steunkousen en compressiekousen. Mensen noemen steunkousen daarentegen ook weleens compressiekousen vanwege de medische compressie die je in de steunkousen kan vinden. Maar in principe is het hetzelfde product.

Toch worden steunkousen vaak genoemd wanneer het om een medische aanleiding gaat om de kousen te dragen. Compressiekousen worden daarentegen vooral genoemd als je de kousen draagt voor een atletische reden. Veel sporters dragen namelijk de kousen om de bloedcirculatie te verbeteren. Zij ervaren vervolgens dat ze betere prestaties kunnen leveren. Daarnaast helpt het ook om de spieren minder vermoeid te maken en loop je minder snel spierschade op.

Compressiekousen worden vooral vaak gedragen tijdens het hardlopen en worden gezien als een ideale ondersteuning bij marathons, triatlons en duursporten waarbij je lang je benen moet gebruiken. Een grote reden voor sporters is, naast dat het de bloedcirculatie verbetert, het ook heel goed is om de zogenaamde ‘shin splints’ te voorkomen. Dat zijn kleine ontstekingen in het scheenbeenvlies en is een veelvoorkomende hardloopblessure. Daarnaast helpen ze om je enkels te verstevigen, ze voorkomen dat je een zwaar gevoel in je benen krijgt en tijdens de trainingsopbouw bieden ze de optimale ondersteuning. En ook hier zorgt het ervoor dat de kans op spataderen en oedeem enorm verkleind wordt.

Alles over Steunkousen en compressiekousen

Steunkousen aantrekhulp: Hoe steunkousen of compressiekousen aantrekken?

De kousen werken in principe hetzelfde als elke andere kous. Omdat de compressiekousen alleen een stuk stijver zijn, moet je ze met iets meer zorg aantrekken. Steek daarbij je voet in de sok en zorgt ervoor dat de naad van de hiel van de kous perfect aansluit op je enkel. Pas als je gehele voet in de kous zit trek je de kous op. Zorg dat je deze zo hoog mogelijk op trekt. Het is de bedoeling dat je een drukkend gevoel op je benen voelt, dat is namelijk de compressie die in de sokken zit.

Het kan natuurlijk een behoorlijke uitdaging zijn om elke dag deze sokken aan en uit te moeten doen. Immers voel je dan hoe jouw been in de mal worden getrokken en dat kan een ongemakkelijk gevoel geven. Let er daarom op dat, wanneer je de kousen aantrekt, je zo min mogelijk plooien en rimpels in je benen hebt. Deze kunnen namelijk gaan knijpen en dat kan pijn doen. Wanneer je echt moeite hebt met het aantrekken van de kousen, kan je ook een aan- en uittrekapparaat aanschaffen. Dat is perfect als je bijvoorbeeld niet de kracht in je handen hebt om de kousen aan te doen.

Steunkousen voor mannen en vrouwen

De meeste steunkousen zijn unisex oftewel: voor mannen en vrouwen gemaakt. Je hoeft dus niet al te ingewikkelde dingen uit te zoeken, maar je kan simpelweg alle kousen kopen die je wil. Bij Bracefox bieden we universele steunkousen die jou een goede ondersteuning bieden in elke duursport die je beoefent. De sokken zijn te vinden in verschillende maten. Bij maat S/M gaat de maat van 32 tot 39, bij maat L/LX heb je een schoenmaat van 40 tot 46 en maat XXL geldt voor de schoenmaten 47 tot 50. Overigens kan je deze compressiekousen ook gebruiken bij sporten als basketbal of atletiek. Ze zijn gemaakt van polyester. Dat is een fijne stof die goed doorademt. Daardoor krijg je niet enorm warme benen tijdens het sporten.

Het is de bedoeling dat, wanneer je de kousen draagt vanuit atletisch oogpunt, je de compressiekousen vooral tijdens het sporten draagt om de bloedcirculatie goed door te laten werken. Het kan ook zijn dat je je benen goed wil laten herstellen na het sporten, in dat geval kan je ze ook daarna nog aan houden.

Bijwerkingen steunkousen

Het kan zijn dat wanneer jij een steunkous draagt, het blijkt dat deze veel te strak zit. Wanneer je dit gevoel hebt, is er kans dat er bijwerkingen optreden, zoals huidirritatie. Te strak is nooit goed. Het kan zelfs tot het punt komen dat dit pijn doet. De eerste vraag die je jezelf dan moet stellen is of het ze echt te strak zijn, of dat het nog steeds is zoals het zou moeten. Het is namelijk wel de bedoeling dat je enigszins de compressie va de sokken ervaart. Het zou moeten kloppen dat je de meeste compressie bij de enkels voelt, de druk loopt namelijk op van de voet naar de bovenkant van de kous. Draag jij compressiekousen over je hele lichaam? Dan klopt het dat deze bij de kuit ook een stuk strakker zitten dan op je dij.

Je weet in elk geval dat de kousen echt te strak zitten als je pijn krijgt van het dragen, als je merkt dat je huid aan het knijpen is, als je benen gevoelloos worden en als je ziet dat je benen een andere kleur krijgen. In dat geval is het verstandig om een specialist te raadplegen. En als blijkt dat ze inderdaad te strak zitten? Dan kan je allereerst kijken of je de maat van de kousen misschien kan aanpassen. Er zijn ook gecertificeerde opmeters die precies kunnen opmeten welke maat jij nodig hebt. Zorg bij het opmeten wel dat je dit in de ochtend doet, dan heb je namelijk nog wat minder last van dikke voeten dan later op de dag.

Steunkousen tijdens de zwangerschap

Zoals gezegd kan je ook tijdens de zwangerschap ervaren dat je aderen verwijden waardoor je pijnlijke opzwellingen in je benen kan krijgen. Je draagt immers een stuk meer gewicht mee vanwege de baby in je buik en het is dan ook niet gek dat dit voor je benen een stuk vermoeiender aanvoelt. Ook kan je sneller last krijgen van spataderen als je zwanger bent. Dat komt omdat wanneer je zwanger bent, je bloedvolume een stuk hoger wordt. Dat hoeft niet te betekenen dat je per definitie gigantische aderen op je benen zal zien, het kunnen ook kleine spinadertjes worden zoals die heten. Maar wanneer je hier wel last van hebt, is het echt belangrijk dat je de steunkousen draagt. Ook na de zwangerschap kunnen de aders namelijk groter worden, ook bij een volgende zwangerschap, en dat is niet goed.

In dat geval is het verstandig om ook steunkousen te dragen. Ook dan helpt het namelijk enorm om je bloedcirculatie te verbeteren, het bloed wordt namelijk gestimuleerd op zich opwaarts te bewegen waardoor het bloed niet in je benen blijft hangen. Hetzelfde geldt voor het vocht dat zich op kan hopen in je benen. Met de steunkousen blijft je lymfestelsel heel goed werken omdat het vocht in je benen door de kousen sneller kan worden afgevoerd. Tevens zorgt het ervoor dat je je fitter voelt omdat je niet meer zonder hulp je benen al het werk moet laten doen. Dat is toch een fijne bijkomstigheid.

Veelgestelde vragen over compressiekousen en steunkousen

Wat zijn eventuele bijwerkingen bij het dragen van compressiekousen of Steunkousen?

Steunkousen of compressiekousen worden vaak gedragen bij fysiek ongemak of bij het sporten. Ze worden meestal gedragen door mensen met problemen zoals spataderen, lymfoedeem of veneuze insufficiëntie. Daarnaast kun je ook denken aan kramp tijdens het hardlopen of bij thuiskomt na je rondje. Hoewel deze kousen nuttig kunnen zijn, zijn er ook soms bijwerkingen.

Kunnen Compressiekousen kwaad?

Compressiekousen zijn in de meeste gevallen een veilige en effectieve keuze, vooral voor mensen die last hebben van aandoeningen zoals spataderen, oedeem of trombose. Ze zijn ontworpen om de bloedcirculatie te bevorderen en zwelling tegen te gaan. Echter, het is essentieel om compressiekousen met de juiste maat en compressieniveau te gebruiken en ze correct te dragen, zoals aanbevolen door een gezondheidsprofessional.

Huidirritatie 

Een veelvoorkomende bijwerking van het dragen van steunkousen is dat ze kunnen leiden tot huidirritatie. Dit kan worden veroorzaakt door wrijving tussen de kousen en de huid, of door het feit dat de kousen de huid afsluiten en de huid niet voldoende ademruimte geven. Om deze bijwerking te verminderen, kan het helpen om de kousen regelmatig uit te trekken en de huid te laten ademen. Daarnaast doe je er goed aan om compressiekousen te wassen, dit kan gewoon op 30 graden.

Beperkte bloedcirculatie

Een ander gevolg van te strakke compressiekousen of steunkousen is het feit dat ze soms ongemakkelijk of zelfs pijnlijk kunnen zijn om te dragen. Dit is meestal het geval wanneer de kousen te strak worden gedragen, wat kan leiden tot een beperkte bloedstroom en een ongemakkelijk gevoel in de benen. Denk hierbij aan:

  • Gevoelloosheid
  • Tintelingen
  • Pijn in de benen

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de kousen correct te dragen en de juiste maat te kiezen. We raden aan wanneer je kousen juist pijn doen, deze direct te stoppen met dragen.

Aan en uittrekken van compressiekousen en steunkousen

Tot slot kunnen steunkousen soms lastig zijn om aan te trekken en uit te trekken. Dit kan met name het geval zijn voor oudere mensen of mensen met beperkte mobiliteit. Om deze bijwerking te verminderen, kunnen hulpmiddelen zoals een kousentrekker worden gebruikt.

Het is een fabeltje dat compressiekousen voor bijvoorbeeld vocht in de knie zorgen.

Wanneer mag je geen steunkousen dragen?

In sommige gevallen kunnen compressiekousen of steunkousen meer kwaad doen dan goed.

Wanneer je last hebt van slechte bloedcirculatie, is het mogelijk niet verstandig om steunkousen te dragen. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen voordat je steunkousen gebruikt, vooral als je ernstige circulatieproblemen hebt in je benen.

Als je last hebt van allergieën of huidproblemen, is het raadzaam om het dragen van steunkousen te vermijden als ze ongemak veroorzaken. Controleer of je allergisch bent voor de materialen waaruit de steunkousen zijn gemaakt voordat je ze gebruikt.

Als je ernstige ademhalingsproblemen hebt, is het niet aan te raden om te strakke steunkousen te dragen, omdat dit je ademhaling kan belemmeren. Overleg altijd met een arts als je al ademhalingsproblemen hebt.

Als je lijdt aan ernstige perifere neuropathie, kunnen steunkousen ongemak veroorzaken of zelfs letsel veroorzaken. Raadpleeg een medisch professional voordat je steunkousen gebruikt als je zenuwaandoeningen hebt in je benen.

En tot slot, als je open wonden of infecties hebt op je benen, is het belangrijk om steunkousen niet over deze gebieden te dragen. Dit kan de genezing vertragen en het risico op complicaties vergroten. Zorg ervoor dat de wonden volledig genezen zijn voordat je weer steunkousen draagt.

Geef een reactie

Inspiratie

Meer artikelen