🎁 10% extra korting met de code: ‘backtoschool’

restless legs of rusteloze benen

Rusteloze benen? Dit helpt je verder!

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Rusteloze benen? Dit helpt je verder!

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

restless legs of rusteloze benen

Zoals je misschien al uit de naam kan opmaken, heb je bij rusteloze benen last van het feit dat je je benen niet stil kan houden. Dat is natuurlijk heel vervelend en onrustig voor jouzelf. Daar komt bij dat het vaak ‘s nachts gebeurt waardoor je misschien moeite kan hebben met slapen. Heb je hier last van en wil je er meer over weten? En ben je benieuwd hoe je ervoor kan zorgen dat het minder wordt? Lees dan gauw verder.

Alles over rusteloze benen en restless legs

Restless legs: Wat is het?

Bij rusteloze benen of ook wel het ‘restless legg syndrom’, heb je moeite om je benen stil te houden. Daarbij komt het vaak voor dat je bijvoorbeeld tintelingen of kriebel in je onderbenen voelt. Dat kan een vervelend gevoel geven. Je beweegt je benen omdat je denkt dat dat het vervelende gevoel zal weghalen. Omdat dit vaak ‘s nachts gebeurt, heb je moeite met slapen en maak je soms schokkende bewegingen. Het resulteert er vervolgens ook in dat je overdag moe bent. Maar het hoeft niet alleen ‘s nachts voor te komen, ook merken sommige mensen het wanneer ze lang stil moeten zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het moment dat je in het vliegtuig zit, als je in de bioscoop bent of als je op reis gaat met de bus of auto.

Oplossing nummer 1 bij Restless Legs: Compressiekousen

Bekijk ook: Steunkousen of Compressiekousen?

Hoe het syndroom precies ontstaat, is tot nu toe niet helemaal duidelijk. Wat wel uit onderzoek naar voren is gekomen, is dat vrouwen er veel vaker last van hebben dan mannen en dat het vooral veel onder oudere mensen voorkomt. Het komt daarbij vaak voor dat het een ding is dat in de familie leeft, je kan dus een erfgenaam zijn van de ‘ziekte’ die in je familie zit.

Ook is uit onderzoek gebleken dat wanneer je zwanger bent, je eerder vatbaar bent voor dit syndroom. Het ligt er ook aan wat voor medicijnen je slikt. Bij medicijnen voor bijvoorbeeld depressies en psychose komt het sneller voor. Daarnaast kan het ook samenhangen met de werking van je nieren. Als deze het niet goed doen, kan je sneller rusteloze benen krijgen.
Het is in elk geval bekend wat niet werkt of wat de rusteloze benen verergert. Roken en drank is absoluut geen aanrader wanneer je last hebt van dit syndroom. Ook koffie kan het erger maken, en daarbij is het niet goed als je veel overgewicht hebt en maar weinig sport of beweegt in het algemeen.

Overigens is het niet gevaarlijk om last te hebben van rusteloze benen, maar het is vooral het ongemak dat voor mensen maakt dat ze ervan af willen komen.

Onrustige benen tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, is de kans groot dat je last krijgt van rusteloze benen. Als je hier last van krijgt, gebeurt dat meestal in de laatste drie maanden van de zwangerschap. Je zult dit vooral merken wanneer je in bed ligt, of lang stil moet zitten. Het is goed om te weten dat na de zwangerschap je benen meestal weer rustiger worden en dat de klachten vaak daarna weer verdwijnen.

Lees ook: Vergoeding Zorgverzekeraar voor je brace

Hoe stop je de onrust in je benen?

Wanneer je merkt dat je last hebt van rusteloze benen zijn er in elk geval een paar dingen waar je mee kan begin voordat je besluit om naar andere ingrijpendere maatregelen over te stappen. Allereerst kan je, wanneer je rookt en drinkt, hiermee stoppen. Roken is de grootste boosdoener, bij alcohol wordt het aanbevolen om in elk geval niet meer dan een glas te drinken. Daarbij is het slim ook geen koffie te drinken in de avond. Dat is niet alleen goed voor de benen, maar ook zorgt het dat je beter kan slapen. Ga ook niet sporten vlak voordat je naar bed gaat, maar zorg wel dat je overdag genoeg beweging hebt gehad.

Ook kan je, vooral wanneer je tijdens je zwangerschap last hebt van rusteloze benen, er goed opletten dat je veel water drinkt. Zorg daarnaast dat je veel rekt en strekt, zodat je benen een goede bloedsomloop behouden. Je kan ook je benen (laten) masseren om te zorgen dat de omloop goed blijft. Probeer verder te zorgen dat je ook tijdens je zwangerschap goed in beweging blijft. Je kan ook al erop letten dat je zo nu en dan je tenen wiebelt. Een warm bad kan soms ook helpen, zeker voor het slapen gaan. Daar kan je goed van ontspannen.

Compressiekousen tegen Restless Legs

Je kan ook compressiesokken gaan dragen om de bloedsomloop in je benen te verbeteren. Er bestaan ook specifieke restless legs sokken die je bij Bracefox kan kopen. De compressiesokken zorgen ervoor dat jouw bloed en vocht in je benen goed op peil blijven. Zelfs wanneer je dus niet enorm veel in beweging bent, kan het wel helpen om te zorgen dat je minder onrustige benen krijgt.

No products found!

Er zijn ook huismiddeltjes die je kan toepassen wanneer je bijvoorbeeld liever niet op medicijnen overstapt. Zo kan je zeep onder het hoeslaken, op het matras, leggen. Kies in dat geval voor bijvoorbeeld Sunligt zeep of lavendelzeep. Men denkt dat het magnesium dat in de zeep zit werkt tegen de klachten. Of dit ook echt zo is, is nooit bewezen. Je kan ook proberen om vicks of tijgerbalsem te smeren. Dit geeft een hele verkoelende werking op je benen en sommige mensen vinden het een fijn gevoel dat ze afleidt van hun een onrustige benen.


Wat sommige mensen ook nog doen is bijvoorbeeld koud douchen. Je kan ook zorgen dat je benen wat hoger liggen dan de rest van je lichaam tijdens het slapen. Daarnaast helpt het misschien als je minder light producten drinkt en kan je bijvoorbeeld een magneet bij je dragen. Maar van al deze dingen is niet bewezen dat het ook echt werkt. Zolang het een fijn gevoel geeft aan jou, is het uiteraard het proberen waard.


Als deze maatregelen niet helpen om je rusteloze benen rustiger te krijgen, kan je naar andere behandelingen gaan kijken. Hiervoor kan je medicijnen krijgen bij de huisarts, maar hier zitten wel een hoop voor- en nadelen aan. Bespreek dit daarom eerst goed met je huisarts.

Veelgestelde vragen over rusteloze benen

Dit zijn veelgestelde vragen die over rusteloze benen. Mis je er een? Laat het weten in de reacties! 

1. Wat zijn de symptomen van rusteloze benen?

De belangrijkste symptomen van rusteloze benen zijn oncontroleerbare bewegingen en gevoelens van ongemak of onrust in de benen. Deze sensaties kunnen gepaard gaan met een aandrang om de benen te bewegen om het gevoel te verminderen. De symptomen van rusteloze benen komen meestal ‘s nachts voor en kunnen leiden tot moeilijkheid om in slaap te vallen of te blijven.

2. Kan rusteloze benen leiden tot andere gezondheidsproblemen?

Als rusteloze benen leiden tot moeilijkheid om in slaap te vallen of te blijven, kan dit leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en andere gezondheidsproblemen. Het kan ook leiden tot problemen met het werk of relaties als gevolg van moeheid of irritatie.

3. Zijn er specifieke behandelingen voor rusteloze benen tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap komen rusteloze benen vaak voor als gevolg van hormonale veranderingen en druk op de rug en benen. Sommige behandelingen die kunnen helpen omvatten het nemen van warmtebaden, het dragen van compressiekousen en het beoefenen van ademhalingsoefeningen. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen en het gebruik van cafeïne te beperken. Als de rusteloze benen ernstig zijn of leiden tot slaapproblemen, kan het nodig zijn om medicijnen te gebruiken onder begeleiding van een arts.

4. Zijn er natuurlijke behandelingen voor rusteloze benen?

Ja, er zijn enkele natuurlijke behandelingen die kunnen helpen om rusteloze benen te verminderen of te voorkomen. Dit kan onder meer het nemen van warmtebaden, het dragen van compressiekousen, het beoefenen van ademhalingsoefeningen en het beperken van cafeïnegebruik. Sommige mensen vinden ook dat het helpen om voldoende beweging te krijgen en te ontspannen voor het slapen gaan.

 

Geef een reactie

Inspiratie

Meer artikelen