🎁 10% extra korting met de code: ‘backtoschool’

Rugpijn hardlopen

Rugpijn bij hardlopen | Dé #1 oorzaak en oplossing vind je hier!

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Rugpijn bij hardlopen | Dé #1 oorzaak en oplossing vind je hier!

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Rugpijn hardlopen

Rugpijn tijdens hardlopen

Hardlopen met rugpijn kan enorm vervelend zijn. Niet alleen geeft het je een onprettig gevoel, ook zorgt het ervoor dat je prestaties minder zijn.

In dit artikel geven we je mogelijke oorzaken voor de pijn aan je tijdens het hardlopen, maar bieden we ook vooral een oplossing.

Bekijk ook: Wat te doen tegen spierpijn?

Een van de meest voorkomende factoren is een houding afwijking. Dit wordt vaak veroorzaakt door de volgende factoren:

  • Extra bolling of holling in je rug;
  • Standsafwijking van je bekken;
  • Beenlengteverschil;
  • Platvoeten;
  • Slecht schoeisel;
  • Slechte werkhouding;

Met name een verkeerde werkhouding komt steeds vaker voor sinds we massaal thuiswerken.

Bekijk ook: Last van ‘shin splints‘ ofwel springschenen

Wat zijn de bekendste rugproblemen bij hardlopen?

Een verstuiking of verrekking komt vaak voor bij hardlopers. Deze blessures zijn vaak goed te behandelen of op te lossen met de juiste producten. Het meest voorkomende probleem bij hardlopers en rugproblematiek is een hernia of een scheurtje in de tussenwervelschijf. Dit komt vaak voor in de lumbale regio (lage rug wervels). Dit noemen we ook wel de 5 lendenwervels.

Wanneer een hernia tegen de zenuwwortels duwt, kan dit pijn in de benen veroorzaken. Dit noemen we ischias en komt vaak voor mij hardlopers.

Lage rugpijn tijdens hardlopen

Je lage rug speelt een belangrijke rol tijdens het hardlopen. De spieren in je onderrug zorgen er namelijk voor dat je lichaam mooi rechtop blijft. Daarnaast bied je onderrug de basis van je stabiliteitsbouwwerk. Dit zijn de spieren rond je heupen, billen én hamstrings. De kans is zeer aanwezig dat je daar ook wel eens hinder ondervind.

Bij lage rugpijn zijn zwakke rugspieren vaak de oorzaak. Door regelmatig oefeningen te doen versterk je de core van je lichaam en train je de lage rugspieren. Door bijvoorbeeld te planken verbeter je de stabiliteit van je rug.

Wist je dan 80% van alle hardlopers wel eens last van zijn onderrug tijdens het lopen.

Hoge rugpijn tijdens hardlopen

Een minder voorkomend probleem is hoge rugpijn tijdens het hardlopen. In de meeste gevallen dat voorkomt, is dit vaak een gevolg van bijvoorbeeld fysiek werk of wanneer men niet ergonomisch werkt.

Zit jij bijvoorbeeld veel achter je PC of heb je te maken met flexplekken op het werk? Zorg ervoor dat je recht en netjes achter je bureau zit met beide benen op de grond en de knieën vooruit. Daarnaast moet je niet te laag of te hoog naar je scherm kijken. Je werkgever is verplicht om ervoor te zorgen dat je ergonomisch kunt werken. Heb je last van hoge rugpijn, kaart dit vooral aan.

Rugpijn na het hardlopen

Rugpijn na hardlopen is een veelvoorkomend probleem onder hardlopers. Het verwijst naar pijn in de rug die optreedt na het beoefenen van deze sport. Rugpijn kan variëren in intensiteit en kan voorkomen in verschillende delen van de rug, zoals de onderrug of de bovenrug. Deze pijn kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals een verkeerde looptechniek, overbelasting, spierzwakte of een slechte warming-up voorafgaand aan het hardlopen. Het kan ook te maken hebben met andere mogelijke onderliggende aandoeningen, zoals een hernia of een beknelde zenuw. Het is belangrijk om rugpijn serieus te nemen en indien nodig medisch advies in te winnen om de oorzaak te achterhalen en een passende behandeling te krijgen.

Hardlopen houding

Een postuur corrector of houding corrector kan je helpen bij een betere houding, waardoor je het probleem aanpakt bij de oorzaak; namelijk een verkeerde houding!

Bij Bracefox helpen we veel sporters die hoge of lage rugpijn hebben tijdens het hardlopen.

Bekijk onderstaande aanbevolen producten voor een betere houding tijdens het hardlopen.

Oefeningen bij hoge en lage rugpijn

In onderstaande video tonen we 3 eenvoudige oefeningen om je core en houding te verbeteren. Dit leidt tot sterkere rugspieren en gaat ervoor zorgen dat je problemen aan de rug tijdens het hardlopen zullen verdwijnen.

Merk je na verloop van tijd geen resultaat? Ga dan in gesprek met een fysiotherapeut om een plan te maken. Zij begeleiden je graag verder.

Veelgestelde vragen over Rugpijn & Hardlopen

Wat veroorzaakt rugpijn bij het hardlopen?

Rugpijn bij het hardlopen kan worden veroorzaakt door een slechte houding, overbelasting of verkeerde schoenen. Het kan ook worden veroorzaakt door een onderliggende aandoening zoals hernia of spondylose.

Hoe kan ik rugpijn bij het hardlopen voorkomen?

Om rugpijn bij het hardlopen te voorkomen, is het belangrijk om een goede houding te hebben, de juiste schoenen te dragen en niet te veel te trainen. Het is ook belangrijk om op te warmen voordat je begint met hardlopen en om regelmatig te strekken.

Kan ik blijven hardlopen als ik rugpijn heb?

Als je rugpijn hebt, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Als je een milde pijn ervaar, kun je misschien blijven hardlopen, maar het kan nodig zijn om de intensiteit of frequentie van je trainingen te verminderen. Bij hevige pijn is het beter om niet te hardlopen en professioneel advies te vragen bij een specialist.

Welke oefeningen kan ik doen om rugpijn bij het hardlopen te verminderen?

Er zijn verschillende oefeningen die kunnen helpen bij rugpijn, waaronder rug- en buikspieroefeningen. Denk hierbij aan planken. Het is belangrijk om deze oefeningen geleidelijk op te bouwen en te doen onder begeleiding van een professionele trainer of fysiotherapeut.

Wanneer moet ik professionele hulp zoeken voor rugpijn bij het hardlopen?

Als de rugpijn aanhoudt of verergert, is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Een fysiotherapeut of specialist kan de oorzaak van de pijn bepalen en een behandelplan opstellen om de pijn te verminderen en verdere blessures te voorkomen.

Dit is aan te raden als de pijn al weken aanhoudt, ook na een periode van rust.

 

Geef een reactie

Inspiratie

Meer artikelen