🎁 10% extra korting met de code: ‘backtoschool’

pijn tussen de schouders

Pijn tussen de schouders: oorzaken en behandelingen

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Pijn tussen de schouders: oorzaken en behandelingen

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

pijn tussen de schouders

Veel mensen hebben last van pijn tussen de schouders of schouderbladen. Deze pijn kan zeurend, stijf, krampachtig of stekend aanvoelen en kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende oorzaken van deze “pijn tussen de schouders”en geven we je oplossingen en oefeningen en tips om dit te voorkomen of te genezen.

Oorzaken van pijn tussen de schouders

Een veelvoorkomende oorzaak van pijn tussen de schouders is een slechte houding. Mensen die langdurig in dezelfde houding zitten of werken, of mensen die een kromme werkhouding hebben, kunnen spierpijn ontwikkelen die zich uit als pijn tussen de schouders. Pijn tussen de schouders komt in de regel dus vaak voor mij mensen met een kantoorbaan of bijvoorbeeld (onervaren) wielrenners.

Het kan voorkomen dat mensen klachten ervaren zoals pijn tussen de schouderbladen, rugpijn tussen de schouderbladen of zelfs pijn achter het schouderblad. Deze pijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, spierpijn of benauwdheid en kan zelfs te maken hebben met de longen. Het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen en indien nodig een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Spieren en bewegingen

Ook herhaalde bewegingen, gebrek aan kracht, blessures en ongelukken kunnen leiden tot overbelasting van de spieren in de schouders, nek en bovenrug. Een ontzettend mooie oplossing om deze spieren en je core te trainen kan de 30 dagen planking challenge zin.

Zenuwpijn

Een andere oorzaak van pijn tussen de schouders is directe zenuwpijn. Zenuwen zijn altijd medeverantwoordelijk voor pijn, maar soms kan er sprake zijn van zenuwpijn als gevolg van ontstekingsreacties in de zenuwen door aandoeningen aan organen of door overmatige stress en spierspanning.

Pijn tussen de schouderbladen door je longen en bij het hoesten

Pijn tussen de schouderbladen kan in sommige gevallen verband houden met aandoeningen van de longen. Hoewel dit minder vaak voorkomt, kunnen bepaalde longaandoeningen, zoals longontsteking, pleuritis (ontsteking van het longvlies) of een longembolie, pijn veroorzaken tussen de schouderbladen. Deze pijn kan optreden als gevolg van irritatie van het longweefsel of de omliggende structuren, waardoor het ongemak zich uitstrekt naar dit gebied. Het is belangrijk om te onthouden dat pijn tussen de schouderbladen niet altijd een indicatie is van een longaandoening en dat andere oorzaken zoals spierproblemen of houdingsproblemen ook mogelijk zijn. Als je aanhoudende of ernstige pijn ervaart tussen de schouderbladen, vooral in combinatie met andere symptomen zoals kortademigheid, hoesten, koorts of zwakte, is het raadzaam om medische hulp te zoeken voor een juiste diagnose en passende behandeling bij pijn tussen schouderbladen en de longen.

Ernstige oorzaken

We delen deze oorzaken bewust niet als eerste. Op het internet vind je de meest rare en nare antwoorden. Echter moeten we ook realistisch zijn.

Er zijn ook nog andere mogelijke oorzaken voor pijn tussen de schouders. Zo kan pijn tussen de schouders bijvoorbeeld veroorzaakt worden door hartfalen en aandoeningen aan de longen. Als de pijn tussen de schouders aanhoudt of verergert, is het raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts.

Aanbevolen producten bij pijn tussen de schouders

Houding corrector als oplossing

Een mogelijke behandeling voor pijn tussen de schouders is het gebruik van een houding corrector of postuur corrector. Bracefox heeft een houding corrector ontwikkeld die de rug en schouders ondersteunt om de houding te verbeteren en pijn te verminderen. De corrector zorgt voor een betere uitlijning van de wervelkolom en helpt om de spieren in de rug en schouders te versterken.

De houding corrector kan helpen bij het verminderen van pijn tussen de schouders, doordat het de houding verbetert en de spieren ondersteunt. Een houding corrector kan helpen bij het beter herkennen van je kromme of verkeerde houding. Een avond onderuit gezakt op de bank of een continue verkeerde houding op het werk kan de boosdoener zijn. 

Wist je dat je een houding corrector ook onder de kleding kunt dragen? Ideaal wanneer je liever niet laat zien dat je een brace draagt. Een ander bijkomend effect is dat je je zekerder zult voelen, doordat je minder slungelig overkomt. 

Schouderbrace: ondersteuning en verlichting

De verstelbare schouderbrace van Bracefox kan de schouder ondersteunen en stabiliseren, waardoor de pijn tussen de schouderbladen kan verminderen.

De brace helpt ook bij het verminderen van bewegingen die de pijn verergeren en bevorderen een goede houding.

De schouderbraces van Bracefox zijn er in verschillende uitvoeringen, zo hebben we een verstelbare brace voor zowel links als rechtsdragend.

Aanbevolen producten bij pijn tussen de schouders

Aanbevolen producten van Bracefox© bij ‘Pijn schouderblad’

We bieden preventie producten aan voor een betere houding.


Veelgestelde vragen over pijn tussen de schouders

Het kan voorkomen dat mensen klachten ervaren zoals pijn tussen de schouderbladen, rugpijn tussen de schouderbladen of zelfs pijn achter het schouderblad. Deze pijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, spierpijn of benauwdheid en kan zelfs te maken hebben met de longen. Het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen en indien nodig een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

We krijgen regelmatig vragen binnen via de chat en mail. In deze sectie behandelen we meest gestelde vragen.

Hoe werkt de houding corrector van Bracefox?

De houding corrector van Bracefox ondersteunt de rug en schouders om de houding te verbeteren en pijn te verminderen. Het zorgt voor een betere uitlijning van de wervelkolom en helpt om de spieren in de rug te ontlasten.

Diverse onderzoeken bewijzen dat een houding of postuur corrector inderdaad tot pijn vermindering kan zorgen tussen de schouders. Hoewel het primaire doel van een rugbrace is om de rug te ontlasten, heeft dit dus ook een positief effect op de pijn tussen de schouders.

Welke andere behandelingen zijn er voor pijn tussen de schouders?

Andere mogelijke behandelingen voor pijn tussen de schouders zijn fysiotherapie, massage, oefeningen gericht op het versterken van de spieren in de rug en schouders, en het verminderen van stress.

Onder deze vragen vind je direct passende oefeningen.

Wanneer moet ik een dokter raadplegen voor pijn tussen de schouders?

Als de pijn tussen de schouders aanhoudt of verergert, is het raadzaam om een dokter te raadplegen om meer serieuze aandoeningen uit te sluiten. Ook als de pijn gepaard gaat met andere symptomen, zoals kortademigheid, duizeligheid, of pijn op de borst, is het belangrijk om direct medische hulp in te roepen.

Oefeningen bij pijn in de schouders

  1. Schouderrotatie: Ga rechtop zitten of staan met je armen langs je lichaam en je ellebogen gebogen tot 90 graden. Draai langzaam je armen naar buiten, terwijl je je ellebogen tegen je zij houdt. Houd deze positie enkele seconden vast en keer dan langzaam terug naar de startpositie. Herhaal deze oefening 10 tot 15 keer.
  2. Externe rotatie van de schouder: Ga rechtop zitten met een lichte weerstandsband vastgemaakt aan een deurknop of ander vast object. Buig je elleboog tot 90 graden en houd je bovenarm langs je zij. Houd het ene uiteinde van de weerstandsband vast en draai langzaam je onderarm naar buiten. Houd deze positie enkele seconden vast en keer dan langzaam terug naar de startpositie. Herhaal deze oefening 10 tot 15 keer aan elke kant.
  3. Schouderblad retraction: Ga rechtop zitten of staan met je armen langs je lichaam. Trek je schouderbladen naar elkaar toe, terwijl je je borst naar voren duwt. Houd deze positie enkele seconden vast en keer dan langzaam terug naar de startpositie. Herhaal deze oefening 10 tot 15 keer.
Geef een reactie

Inspiratie

Meer artikelen