🎁 10% extra korting met de code: ‘backtoschool’

pijn onder voeten wandelen

Pijn onderkant voet: symptomen en oplossingen

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Pijn onderkant voet: symptomen en oplossingen

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

pijn onder voeten wandelen

Elke dag belasten we onze voeten met duizenden stappen, en hoewel ze veel kunnen verdragen, is voetpijn een veelvoorkomend probleem dat ons dagelijks leven kan ontwrichten. Of het nu gaat om een stekende pijn onder de voet, pijn bij het lopen of pijnlijke voetzolen, het is belangrijk de oorzaken te herkennen en deze aan te pakken. Er is namelijk niets vervelender dan pijn ervaren bij iedere stap.

In deze blog vertellen we je de meest voorkomende oorzaken van je voetpijn én hoe je van die pijnlijke voeten afkomt.

Veelvoorkomende oorzaken van voetpijn

Van een eenvoudige overpronatie, waarbij de voet naar binnen kantelt, tot de complexe tarsaal tunnel syndroom, de oorzaken van voetpijn zijn divers. Andere oorzaken kunnen zijn slijtage door artrose, impact van diabetes op de doorbloeding, of zelfs het effect van overgewicht op de voetstructuur.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van pijn aan de onderkant van de voet:

 1. Slecht schoeisel of oude zooltjes: Schoenen die niet goed passen, onvoldoende steun bieden of een verkeerd voetbed hebben, kunnen leiden tot diverse voetklachten, inclusief pijn aan de onderkant van de voet.
 2. Hielspoor: Dit is een verkalking onder het hielbeen waarbij een botuitsteeksel ontstaat. Het wordt vaak geassocieerd met plantaire fasciitis, een ontsteking van de peesplaat aan de onderkant van de voet. Overbelasting, overgewicht of verkeerd schoeisel kunnen hielspoor veroorzaken.

 3. Plantaire fasciitis: Dit is de meest voorkomende oorzaak van pijn aan de onderkant van de hiel. Het treedt op wanneer de stevige band van weefsel die je hiel met je tenen verbindt, geïrriteerd of ontstoken raakt. De oorzaak kan langdurig staan, intensief lopen of hardlopen, maar ook platvoeten of een hoge voetboog zijn vaak gerelateerde factoren.

 4. Metatarsalgie: Dit verwijst naar pijn in de bal van de voet, het gedeelte net voor de tenen. Overmatige druk of wrijving kan leiden tot metatarsalgie, wat vaak voorkomt bij sporters of door het dragen van strakke, oncomfortabele schoenen.

 5. Hallux valgus (knobbelteen): Dit is een aandoening waarbij de grote teen naar binnen toe groeit en een bult aan de zijkant van de voet veroorzaakt. De aandoening kan erfelijk zijn, maar wordt ook vaak verergerd door het dragen van smalle of hoge hakken.

 6. Tarsaal tunnel syndroom: Vergelijkbaar met het carpaal tunnel syndroom in de pols, kan dit pijn, tintelingen of een brandend gevoel aan de binnenkant van de voet en enkel veroorzaken. Dit komt door compressie van de zenuw die door de tarsale tunnel loopt, vaak veroorzaakt door zwelling of structurele veranderingen.

Deze symptomen komen je vast bekend voor wanneer je pijn on de voet ervaar:

Een branderige pijn onder de voetzool kan wijzen op ontstekingen zoals fasciitis plantaris, terwijl een stekende pijn aan de zijkant van de voet kan duiden op beknelling van zenuwen. Voetpijn bij het lopen kan verergeren wanneer je schoenen versleten zijn of onvoldoende steun bieden, wat het belang van een goed voetbed benadrukt.

Aanbevolen producten van Bracefox© bij pijnlijke voeten.

De experts van Bracefox adviseren de volgende best geteste inlegzooltjes aan

Oplossingen die steun en comfort bieden
De Bracefox® Premium Medische Inlegzolen ‘ErgoSole’ | 2024 Edition bieden een geavanceerde oplossing voor deze problemen met hun `SoftStep´ technologie. Ze zijn speciaal ontworpen om de druk gelijkmatig te verdelen en de pijn te verzachten, zelfs bij stekende pijn onder voet midden of pijnlijke voetzolen. Met hun levendige oranje kleur zullen deze inlegzolen een frisse en kenmerkende touch geven aan je dagelijkse schoenen.

De stap naar een pijnvrij leven
Met de ErgoSole inlegzolen kunt u de ondersteuning krijgen die u nodig heeft zonder jouw lievelings schoenen op te geven. Deze inlegzolen passen in elk type schoen en zijn een eenvoudige, maar effectieve oplossing voor wie zijn leven niet wil laten bepalen door voetpijn.

Veelgestelde vragen over voetpijn en de ErgoSole inlegzolen

  • Kunnen deze inlegzolen mijn pijn onder de voet verlichten als ik veel loop of sta?
   Absoluut, de ErgoSole inlegzolen zijn ontworpen om verlichting te bieden, vooral als u een actieve levensstijl heeft.

  • Wat als ik last heb van voetklachten door overpronatie?
   De ErgoSole inlegzolen zijn ontwikkeld om extra steun te bieden en overpronatie tegen te gaan.

  • Zijn de inlegzolen geschikt bij overgewicht?
   De inlegzolen zijn ontworpen om de extra druk die overgewicht met zich meebrengt op te vangen en te verdelen, wat pijn onder de voet kan verlichten.

5 oefeningen voor thuis tegen pijnlijke voeten

Het regelmatig uitvoeren van onderstaande oefeningen kan helpen de flexibiliteit en kracht van je voeten te verbeteren. Bij aanhoudende voetpijn is het echter altijd raadzaam om medisch advies in te winnen om onderliggende aandoeningen uit te sluiten.

 1. Teenpersen en -strekken: Zit met je voeten plat op de grond. Hef je tenen hoog op, houd even vast en spreid ze dan zo ver mogelijk uit. Breng ze terug naar de startpositie en druk ze stevig tegen de vloer. Herhaal deze beweging een aantal keer.

 2. Balrollen: Plaats een tennisbal of golfbal onder je voet en rol deze van je hiel naar je tenen en terug. Dit kan helpen om de fascia onder je voet te masseren en spanning te verlichten.

 3. Handdoekkrullen: Leg een handdoek plat op de grond en gebruik je tenen om de handdoek naar je toe te krullen. Houd de krul even vast en strek dan weer uit. Dit versterkt de spieren aan de onderkant van je voeten.

 4. Hakverhogingen: Sta rechtop en til jezelf op je tenen, houd even vast en zak dan langzaam terug naar beneden. Dit helpt om de kuitspieren en de achillespees te versterken.

 5. Enkelrotaties: Zit neer en strek je been uit. Draai je voet in wijde cirkels om de enkelgewrichten los te maken en de circulatie te bevorderen.

Conclusie
Zorg voor je voeten en luister naar je lichaam. Met de Bracefox® Premium Medische Inlegzolen ‘ErgoSole’ | 2024 Edition, verkrijgbaar op Bracefox, maak je een bewuste stap naar een comfortabeler en actiever leven zonder de last van voetpijn.

Bekijk ook andere blogs

Geef een reactie

Inspiratie

Meer artikelen