🎁 10% extra korting met de code: ‘backtoschool’

Pijn knie bij buigen traplopen

Pijn in knie bij buigen en traplopen

Picture of Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Pijn in knie bij buigen en traplopen

Picture of Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Pijn knie bij buigen traplopen

Wanneer je last hebt van het buigen van je knie, zal je dat al gauw merken. Deze beweging maak je namelijk elke dag wanneer je loopt, fiets of moet traplopen. Vooral dat laatste zal in het geval dat je hier last van hebt, behoorlijk moeilijk en zwaar zijn. Hier zijn natuurlijk verschillende redenen voor. Een knieblessure kan namelijk uit elk hoekje komen. Wat de oorzaken hiervan kunnen zijn, welke tips je kan volgen om er minder last te ervaren en welke braces hier geschikt voor zijn, dat vertellen we je in dit artikel. Lees verder om alles te weten te komen over pijn in de knie bij het buigen en traplopen naar beneden en boven.

Alles over pijn bij het buigen van je knie en bij traplopen

Wanneer je merkt dat je pijn hebt tijdens het traplopen, is dat natuurlijk heel vervelend. Je moet je knie natuurlijk wel goed kunnen buigen. Er zijn een aantal oorzaken die hier de aanleiding voor kunnen zijn. Allereerst kan je last hebben van artrose. Dat betekent eigenlijk dat het kraakbeen tussen jouw botten slijt. Als dat dunner wordt of zelfs weggaat, bewegen je botten langs elkaar. Dat doet behoorlijk pijn, het zorgt daarbij voor stijve ledematen en je krijgt krakende knieën als je de trap oploopt. Bij artrose heb je vooral last van je knieschijf en knieholte.

Je kan ook last hebben van reumatoïde artritis. Dat is een auto-immuunziekte waarbij je gewrichten worden aangetast. Er worden gezonde cellen aangetast door je eigen immuunsysteem omdat je lichaam denkt dat die cellen eigenlijk ziek zijn. Als jouw lichaam deze cellen probeert te bestrijden, ontstaat er ontstekingen in je gewrichten. Daar kan je bijvoorbeeld gezwollen, stijve en dus ook pijnlijke knieën van krijgen. Niet fijn dus.

Tot slot kan je ook last hebben van jicht. Het kan zijn dat je hier, maar kort last van krijgt, maar het kan ook langer duren. Bij jicht heb je last van een verstoorde stofwisseling. Er hopen zich dan urinekristallen op in het gewricht, in dit geval de knie. Vervolgens denkt je afweersysteem dat die bestreden moeten worden en daardoor krijg je ontstekingen. En dat doet pijn.

Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken, dus maak je niet direct al te druk. Nummer 1 is namelijk: overbelasting!

Verschillende oorzaken bij pijn in de knie bij het naar boven of beneden lopen 

Als je kniepijn ervaart tijdens het naar boven lopen, kan dit duiden op problemen met de quadricepspees of de knieschijf. Mogelijke oorzaken kunnen zijn patellofemoraal pijnsyndroom, quadricepspeesontsteking of een knieschijf die niet goed spoort in de groeve.

Aan de andere kant, als je kniepijn ervaart tijdens het naar beneden lopen, kan dit wijzen op problemen met de meniscus, het kraakbeen of de gewrichtsbanden. Het kan te maken hebben met overmatige belasting van de knie tijdens het afdalen of met degeneratieve aandoeningen zoals artrose.

Pijn binnenkant knie bij buigen: De 6 meest voorkomende oorzaken:

  1. Overbelasting: Herhaaldelijk buigen en strekken van de knie kan leiden tot overbelasting en irritatie van de binnenste knieband (mediale collaterale ligament) en/of het binnenste deel van de knieschijf.

  2. Letsel: Een verrekking, scheur of ander letsel aan de mediale collaterale ligament kan leiden tot pijn aan de binnenkant van de knie bij buigen.

  3. Artritis: Artritis is een ontsteking van de gewrichten en kan pijn, stijfheid en zwelling veroorzaken in de knieën. Artritis kan voorkomen aan de binnenkant van de knie.

  4. Meniscusletsel: Een letsel aan de meniscus, een schijf van kraakbeen die zich tussen de boven- en onderkant van het scheenbeen bevindt, kan leiden tot pijn aan de binnenkant van de knie bij buigen.

  5. O-benen of X-benen: Een abnormale stand van de knieën kan leiden tot een onnatuurlijke druk op de binnenste knieband en pijn veroorzaken.

  6. Bursitis: Een ontsteking van de bursa, een kleine zak met vloeistof die het gewricht beschermt en smeert, kan leiden tot pijn en zwelling aan de binnenkant van de knie.

Bekijk ook: Last van de binnenkant van mijn knie

Tips om een pijnlijke knie te bestrijden

Natuurlijk hoef je niet een van deze specifieke ziektes te hebben. Het kan ook zijn dat jij je knie simpelweg overbelast hebt, je hebt dan vooral pijn achter de knieschijf en in de knie zelf. In ieder geval zal je bij pijn in de knie vooral merken dat je knie dik is, stijf is en dat er wellicht ontstekingen in zitten.

Je kan een aantal dingen doen om te zorgen dat je minder last hebt van de knie. Allereerst kan je proberen anders te gaan traplopen. Hoe? Vraag je je dan waarschijnlijk af, er is toch maar een manier? Je kan in elk geval wat rustiger de trap op lopen door op elke trede allebei de voeten te zetten en zo stap voor stap omhoog te gaan. Probeer eerst het pijnlijke been en dan het niet pijnlijke been te verplaatsen. Je kan ook proberen om achteruit de trap af te lopen als de pijn blijft.

Ten tweede kan je veel blijven wandelen. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je spieren sterk blijven. En hoe sterker je spieren zijn, hoe gezonder je gewrichten blijven. Natuurlijk moet je dan wel zorgen dat je de knie in deze oefening niet overbelast, maak er dus geen kilometerslange wandeling van. Zorg bij het lopen dat je dit zo normaal mogelijk doet, anders belast je daarmee ook je niet pijnlijke been.
Uiteraard is het belangrijk dat je met je klachten naar de fysiotherapeut toe gaat. Die kan je namelijk adviseren wat een verstandige afstand is om te wandelen en welke oefeningen je eventueel nog naast het wandelen kan doen. Ook op die manier houd je je spieren en gewrichten namelijk sterk.

Tot slot kan je ook een traplift in huis nemen. Wanneer je echt last hebt van je knie of bijvoorbeeld weet dat het niet meer over gaat, kan dit de veiligste optie zijn. We willen natuurlijk niet dat je ook nog van de trap kukelt. Hiervoor kan je een offerte aanvragen. Het bedrijf in kwestie komt dan bekijken of het mogelijk is om een traplift in huis te bouwen en wat dit precies zal gaan kosten.

Bekijk ook: Knie verdraaid, wat nu?

Aanbevolen braces bij een pijnlijke knie bij traplopen

We raden de volgende braces en kniebandage aan bij een pijnlijke knie.

Aanbevolen producten van Bracefox©

Knieoefeningen die je sterker maken

knieoefeningen kunnen een goed idee zijn in verschillende situaties, waaronder:

Bij kniepijn: Als je last hebt van kniepijn, kunnen knieoefeningen helpen om de spieren rondom je knie te versterken en de stabiliteit van je knie te verbeteren.

Preventief: Als je een atleet bent of een fysiek veeleisende baan hebt, kunnen knieoefeningen helpen om blessures te voorkomen. Sterke knieën kunnen je helpen om beter te presteren en om veilig te blijven tijdens fysieke activiteiten.

Voor revalidatie: Als je een blessure aan je knie hebt gehad of een operatie hebt ondergaan, kunnen knieoefeningen helpen bij het herstelproces. Ze kunnen helpen om de spieren rondom je knie te versterken, de mobiliteit te verbeteren en de knie weer op te bouwen na een blessure of operatie.

Bekijk 3 handige oefeningen uit de praktijk!

Ook kan een brace een goede oplossing zijn wanneer je last hebt van pijn bij het buigen of traplopen. Je kan voor een aantal verschillende soorten gaan. Allereerst is er de kniebrace met scharnieren. Dit kan je ook wel zien als de brace die voor de zwaarste blessures geldt. Daarbij krijg je de meeste ondersteuning en heb je ook de minste bewegingsvrijheid. Daarentegen helpt deze wel het beste bij herstellen. Gebruik deze vooral voor lichte activiteiten, je mag hier bijvoorbeeld wel korte stukken mee wandelen. Dit is de perfecte brace wanneer je last hebt van reuma, slijtage of gewrichtsaandoeningen. Een goeie dus om te gebruiken als je last hebt van een lastige knie. 

Je kan ook gaan voor de brace zonder scharnieren. Deze is gemaakt met een hele hoge elasticiteit. Gebruik deze wanneer je last hebt van middel tot zware blessures. Ook deze ondersteunt veel maar biedt iets meer bewegingsvrijheid. Dat is fijn, want dat helpt natuurlijk om je knie zo natuurlijk mogelijk te blijven buigen. Ook zitten er bepaalde compressie drukpieken rondom de knieschijf die de meeste druk opvangt. Ook bij deze brace is het niet de bedoeling dat je gelijk allerlei sporten gaat beoefenen, houdt het vooral bij simpele activiteiten en doe er niet te gek mee. 

Ook is er de kniebandage. Deze kan je vooral gebruiken wanneer je wel last hebt van je knie, maar je weet dat er bijvoorbeeld geen reuma of artrose aan te pas komt. Gebruik deze vooral wanneer je merkt dat je knie stijf is, of als je last hebt van een zwelling en pijn. Deze gebruik je in elk geval niet wanneer je last hebt van echt zware aandoeningen, maar is puur om kleine pijn te ondersteunen.

Veelgestelde vragen bij pijnlijke knieën bij het buigen en traplopen

1. Hoe kan ik pijn in de knie bij het buigen behandelen?

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor pijn in de knie bij het buigen en traplopen, afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Sommige behandelingen omvatten het nemen van medicijnen, zoals ontstekingsremmers of pijnstillers, het aanbrengen van koude of warmte op de knie, fysiotherapie en het dragen van een kniebrace. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen en eventuele belastende activiteiten te vermijden totdat de pijn verdwenen is.

2. Wanneer moet ik naar de dokter?

Het is aan te raden om een arts te raadplegen als je pijn in de knie ervaart die niet binnen een paar dagen verdwijnt, als de pijn ernstig is, als je knie opzwelt of als je moeilijkheden hebt om te lopen of te bewegen. Een arts kan helpen om de oorzaak van de pijn te achterhalen en de juiste behandeling te geven.

3. Zijn er natuurlijke behandelingen voor pijn in de knie bij het buigen en traplopen?

Ja, er zijn enkele natuurlijke behandelingen die kunnen helpen om pijn in de knie te verminderen. Dit kan onder meer door het nemen van warmtebaden en het dragen van een kniebrace. 

 

Oefeningen die helpen bij een pijnlijke buiging van de knie

  1. Quadriceps stretch: Ga op je buik liggen met je handen op de grond naast je schouders. Buig je rechterknie en trek je hak naar je bil. Houd deze positie enkele seconden vast en herhaal vervolgens met je linkerbeen.

  2. Wall squats: Ga met je rug tegen de muur staan en zet je voeten ongeveer op schouderbreedte uit elkaar. Buig langzaam door je knieën terwijl je je rug tegen de muur houdt. Houd deze positie enkele seconden vast en keer dan terug naar de startpositie.

  3. Straight leg raises: Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Strek één been recht omhoog, houd deze positie enkele seconden vast en laat het been dan langzaam zakken. Herhaal vervolgens met het andere been.

Let erop dat het belangrijk is om deze oefeningen langzaam en gecontroleerd uit te voeren en te stoppen als er pijn of ongemak optreedt. Voor het maximale resultaat is het aan te raden om deze oefeningen regelmatig uit te voeren, bijvoorbeeld twee tot drie keer per week.

Ervaar je meer last of blijvende pijn? Overleg altijd met een arts of fysiotherapeut voordat je begint met nieuwe oefeningen.

Geef een reactie

Inspiratie

Meer artikelen