­čÄü 10% extra korting met de code: ‘backtoschool’

pijn in elleboog

Pijn in Elleboog: Oorzaak, oplossingen en oefeningen

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Pijn in Elleboog: Oorzaak, oplossingen en oefeningen

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

pijn in elleboog

Pijn in de elleboog is ontzettend vervelend. In dit artikel vertellen we je precies hoe jij kunt herkennen hoe je pijn ontstaat, hoe lang je pijn waarschijnlijk zal duren en komen we terug op verschillende typen elleboog pijn. Denk hierbij aan pijn aan de binnenkant van elleboog, pijn aan de buitenkant van de elleboog of misschien heb je wel vocht in je elleboog?

Lees verder voor braces tegen elleboog pijn én oefeningen voor bijvoorbeeld een peesontsteking.

Hoe werkt de elleboog?

De elleboog heeft in de basis twee verschillende functies. Enerzijds moet de elleboog stabiel zijn, anderzijds ook beweeglijk. Pijn in de elleboog ontstaat vaak als gevolg van:

 • Slijtage van de elleboog
 • Overbelasting van de elleboog
 • Een ongeluk, bijvoorbeeld vallen op je elleboog.
 

Er zijn diverse aandoeningen waardoor pijn kan ontstaan in je elleboog. Iedere aandoening heeft zo zijn eigen oorzaak en brengt ook eigen klachten met zich mee. De meest voorkomende oorzaken sommen we hieronder op:.

Elleboog aandoeningen

Artrose aan de elleboog

Artrose is eigenlijk een duur woord voor slijtage. Bij artrose raakt het kraakbeen geleidelijk aan beschadigd en versleten, wat leidt tot pijn, stijfheid en beperking van de bewegingsvrijheid. Hoe vaker je je elleboog gebruikt, hoe meer slijt erop komt. Artrose komt in de regel vaker voor bij ouderen dan bij jongeren. Daarnaast kan artrose ook erfelijk zijn of opspelen na veelvuldige overbelasting of bij overgewicht.

Interessant: Brace vergoeding zorgverzekeraar

Gewrichtsmuis

Gewrichtsmuis is een losliggend stukje kraanbeen in de elleboog. Dit stukje komt in feite beklemd te liggen waar jij een vervelend gevoel aan overhoudt. Gewrichtsmuis komt in de meeste gevallen voor in je elleboog of knie.

Om de pijn te verlichten bij gewrichtsmuis wordt aangeraden of er een röntgenfoto gemaakt moet worden of dat je onder behandeling gaat bij een specialist zoals een fysiotherapeut. 

Peesontsteking

Een peesontsteking aan de elleboog komt vaak voor bij overbelasting of een blessure. Een peesontsteking is te herkennen aan gezwollen, rode zone boven de ontstoken pees. Ook kan de plek warm aanvoelen. Je elleboog zal stijf aanvoelen en wanneer je jouw elleboog beweegt, is de kans aannemelijk dat je gekraak of geknisper hoort.

Bij een peesontsteking kun je een aantal dingen doen om de pijn aan je elleboog te verminderen. Denk hierbij aan:

 1. Koel de zwelling met een icepack op de warmte plek van je elleboog
 2. Informeer naar ontstekingsremmende medicatie
 3. Neem rust om de elleboog te laten herstellen. Stop acuut met fysiek werk en dus het tillen van zware spullen.

Slijmbeursontsteking

In hele sommige gevallen kan bij overbelasting de slijmbeurs gaan ontsteken. Slijmbeurs is een glijlaag die ervoor zorgt dat de weefsels in je lichaam elkaar niet raken. Zie het als een soort gelletje tussen je gewrichten zodat alles soepel glijd. 

Wanneer je last hebt van een slijmbeursontsteking heb je waarschijn last van pijn en stijfheid. Een slijmbeursontsteking kan hetzelfde aanvoelen als een peesontsteking. Je elleboog voelt warm en stijf aan. 

In het geval van een slijmbeursontsteking aan de elleboog raden we aan contact op te nemen met je huisarts. Zij zal kijken naar je blessure en waarschijnlijk ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven.

Tennisarm

Bij een tennisarm doen bewegingen pijn wanneer je knijp in je handen, je pols naar achteren buig of als je je onderarm naar buiten draai. 

Een tennisarm is erg vervelend en duurt vaak erg lang voordat het overgaat. Houdt hierbij voldoende rust. Iedere inspanning die je doet, is er eigenlijk één te veel.

Pijn in de elleboog verhelpen met een compressiesleeve

Onze compressie producten stimuleren de bloedcirculatie. Daarnaast zorgen de producten voor pijnverlichting en spierondersteuning. De elleboog compressiesleeve is bij uitstek een product om pijn aan de elleboog te bestrijden.

Pijnlijke elleboog

Zoals inmiddels wel duidelijk is zijn er veel verschillende aandoeningen die zorgen voor een pijnlijke elleboog. Toch kunnen we nog iets specifieker hierop ingaan. Er zit namelijk verschil tussen de binnenkant en buitenkant van de elleboog.

Bekijk ook alvast de video voor 3 simpele oefeningen voor thuis!

Pijn binnenkant elleboog

Wanneer je pijn aan de binnenkant van de elleboog ervaart, heb je waarschijnlijk te maken met een zogenaamde golferselleboog. Aan de binnenkant van de elleboog zitten voornamelijk buigspieren.

Een golferselleboog is dan ook een ontsteking aan de binnenzijde van de elleboog. Belangrijke buig- en onderarmspieren, die tot aan je vingers lopen trekken als het ware hard aan de aanhechtingsplaats. Dit leidt tot een zeurende pijn bij de pees en spieren.

Welke symptomen zijn kenmerkend voor een golferselleboog?

 • Pijn aan de binnenzijde van de elleboog
 • Het buigen in combinatie met draaien van de onderarm levert een stekende tot zeurende pijn op.
 • Een behoorlijke pijn kan ook in rust waargenomen worden.
 • Je kunt de elleboog niet helemaal strekken.
De oorzaak van de pijn aan de binnenkant van de elleboog is vaak overbelasting. Dit heeft niet direct iets met golfen te maken. De blessure komt ook vaak voor bij sporters die graag tennis, softbal, of honkbal spelen. Ook bij fanatieke klimmers komt de blessure vaker voor dan normaal.
pijn elleboog

Pijn buitenkant elleboog

Pijn aan de buitenkant van de elleboog wordt in de volksmond een tennisarm genoemd. We schreven hier al eerder over. 

Bij een tennisarm heb je dus last aan de buitenkant van de elleboog. Daarnaast komen de symptomen overeen met de pijn van de golferselleboog.

Denk hierbij aan:

 • Pijn of irritatie aan de zijkant van de elleboog
 • Rode en verwarmde huid rondom de elleboog
 • Uitstraling van de pijn richting de vingers. Denk hierbij aan onderarm, pols en hand.
 • Knijpen in de hand voelt erg onaangenaam aan.
 • Krachtverlies
Wanneer de pijn van uw tennisarm erger wordt, raden we aan een huisarts of fysiotherapeut te bezoeken. Uiteindelijk zal de blessure overgaan met voldoende rust en de juiste oefeningen. Echter kunnen verkeerde oefeningen ook roet in het eten gooien. Je wilt natuurlijk niet de pijn verergerd of tot een ontsteking gaat leiden. 
 

Tennisarm oefeningen (Tenniselleboog) voor thuis

Vaak kun je zelf thuis al eenvoudige oefeningen doen om enerzijds een tennisarm of anderzijds pijn aan de elleboog te voorkomen. 

Tennisarm oefeningen spelen een belangrijke rol bij oplossen van de tenniselleboog. 

Handdoek wringen

Deze oefening kan iedereen thuis eenvoudig doen. In 3 stappen een oplossing voor je tennis elleboog.

 • Stap 1: Ga in een stoel zitten en houdt een handdoek vast. Ontspan je schouders.
 • Stap 2: Wring de handdoek uit met beide handen als hij helemaal nat is.
 • Stap 3: Herhaal dit 10 keer. 
 • Stap 4: Doe dit nu andersom. Je draait beide polsen nu de tegenovergestelde richting in van de eerste keer.

Polsflexie

Ook deze oefening is eenvoudig vanuit huis te beoefenen. 

Je hebt nodig: 

Een tafel en een licht gewicht. 

 • Stap 1: Ga op je gemak zitten en houd een halter of ander voorwerp vast in je hand met de handpalm naar boven.
 • Stap 2: Laat je elleboog op je knie rusten.
 • Stap 3: Druk de halter of voorwerp welke op je knie rust richting je lichaam.
 • Stap 4. Herhaal dit 10 maal.
 • Stap 5. Wissel van elleboog of neem een minuut rust.
We trainen hiermee de kleine spieren in je elleboog en onderarm. Deze kunnen zorgen voor hevige pijn en ontstekingen.
 
Andere aanbevolen oefeningen:

Polsextensies

Plaats je onderarm op een tafel of armleuning met de handpalm naar boven en hang je hand over de rand. Houd een gewicht van ongeveer 1 kg vast en buig langzaam uw pols naar beneden, tegen de weerstand van het gewicht in. Houd deze positie enkele seconden vast en laat vervolgens de pols weer langzaam omhoog komen. Herhaal deze oefening ongeveer 10 keer en wissel dan van arm.

Oefeningen met een weerstandsband

Bevestig de weerstandsband aan een vast object en houd het uiteinde vast met uw hand. Houd je arm gestrekt en buig je pols langzaam naar boven, tegen de weerstand van de band in. Houd deze positie enkele seconden vast en laat vervolgens de pols weer langzaam naar beneden zakken. Herhaal deze oefening ongeveer 10 keer en wissel dan van arm. Je kunt de oefeningen variëren door jouw pols naar links of rechts te bewegen terwijl je de band vasthoudt.

Wordt de pijn van de tennisarm alleen maar erger? Raadpleeg dan een arts of fysiotherapeut voor advies.

Veelgestelde vragen bij Pijn in de Elleboog

Wat is de oorzaak van een peesontsteking in de elleboog?

Een peesontsteking in de elleboog wordt vaak veroorzaakt door overbelasting van de spieren en pezen in de onderarm die verbonden zijn met de elleboog. Het komt vaak voor bij mensen die herhaaldelijke bewegingen uitvoeren zoals werken met een muis of toetsenbord, maar ook bij sporters die vaak hun armen gebruiken zoals fanatieke tennissers.

Een peesontsteking in de elleboog is in de volksmond dus een tennisarm, anders bekend als laterale epicondylitis.

Wat zijn de symptomen van pijn in de elleboog?

Symptomen van pijn in de elleboog kunnen zijn: pijn bij het bewegen of belasten van de arm, stijfheid, zwelling, tintelingen en gevoelloosheid in de hand of vingers.

Welke oefeningen kunnen helpen bij een tennisarm?

Oefeningen die de spieren en pezen in de onderarm versterken en flexibiliteit verbeteren kunnen helpen bij een tennisarm. Enkele voorbeelden van oefeningen zijn: polsflexies, polsextensies en oefeningen met een weerstandsband.

Hoe kan ik mijn tennisarm behandelen als de pijn erger wordt?

Als de pijn van een tennisarm erger wordt, is het belangrijk om rust te nemen en de arm niet te overbelasten. Het aanbrengen van ijs en het nemen van ontstekingsremmende pijnstillers kan helpen om de pijn te verlichten. Als de pijn aanhoudt, raadpleeg dan een arts.

Wat kan pijn veroorzaken aan de buitenkant van de elleboog?

Pijn aan de buitenkant van de elleboog kan worden veroorzaakt door een tennisarm, maar kan ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen zoals bursitis of een peesontsteking. Een arts kan helpen om de oorzaak van de pijn te achterhalen en de juiste behandeling voor te stellen.

Aanbevolen bij een pijnlijke elleboog of peesontsteking

Geef een antwoord

Inspiratie

Meer artikelen