🎁 10% extra korting met de code: ‘backtoschool’

Padel brace

Padel: De braces heb je nodig bij een blessure

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Padel: De braces heb je nodig bij een blessure

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Padel brace

Padel en tennis hebben de afgelopen jaren in Nederland een ware revolutie doorgemaakt. De populariteit van deze racketsporten is exponentieel gestegen, met een groeiend aantal enthousiaste beoefenaars bij de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB). In 2022 waren er bijna 700.000 geregistreerde spelers die actief zijn op tennis- en padelbanen bij KNLTB-verenigingen of zelfstandige centra, wat een stijging van ruim 11% betekent ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze indrukwekkende groei komt echter niet zonder consequenties. Met de groei van deze sporten stijgt ook het aantal blessures.

In dit blogartikel zullen we de meest voorkomende blessures in padel en tennis bespreken en hoe je deze kunt voorkomen en behandelen. Laten we eens kijken naar de donkere kanten van deze bloeiende sporten en hoe je ze kunt omzeilen. 

 

Lees ook ons artikel over een tennisarm.

 

De Groei van Padel en Tennis in Nederland

Padel en tennis hebben zich gevestigd als populaire sporten in Nederland, en dat is geen verrassing. De combinatie van fysieke activiteit, strategie en sociaal contact maakt deze sporten aantrekkelijk voor mensen van alle leeftijden en niveaus. De KNLTB heeft actief bijgedragen aan de groei van tennis en padel in Nederland, en hun inspanningen hebben vruchten afgeworpen.

Met de opkomst van padel als een van de snelst groeiende sporten ter wereld, hebben veel Nederlanders de sport omarmd. Padel heeft unieke kenmerken die het toegankelijk maken voor beginners en tegelijkertijd uitdagend voor ervaren spelers. Deze aantrekkingskracht heeft geresulteerd in een aanzienlijke toename van padelspelers bij KNLTB-verenigingen en zelfstandige centra.

Blessures in Padel en Tennis

Hoewel padel en tennis geweldige sporten zijn die talloze fysieke en mentale voordelen bieden, brengen ze ook het risico van blessures met zich mee. Hier zijn enkele van de meest voorkomende blessures die padel- en tennisbeoefenaars kunnen tegenkomen:

 1. Tenniselleboog (Epicondylitis lateralis): Deze blessure treedt op wanneer de buitenkant van de elleboog ontstoken raakt als gevolg van herhaalde polsbewegingen tijdens het slaan. Het kan zowel tennis- als padelspelers treffen. Bekijk de Premium Epifix Elleboogbrace van Bracefox.
 2. Schouderblessures: Overbelasting van de schouder kan leiden tot problemen zoals tendinitis (peesontsteking) of schouderinstabiliteit, vooral bij spelers die veelvuldig overhead slagen gebruiken.
 3. Knieblessures: De snelle bewegingen en draaibewegingen in padel en tennis kunnen knieblessures veroorzaken, zoals gescheurde kniebanden of meniscusletsels. Bekijk de Premium ErgoKnee 3 Kniebrace van Bracefox.
 4. Enkelverstuikingen: Verzwikte enkels zijn een veelvoorkomende blessure in racketsporten, veroorzaakt door plotse bewegingen en draaiingen op de baan. Bekijk de DuoLock 3 Enkelbrace van Bracefox.
 5. Polsblessures: De pols wordt vaak belast tijdens het slaan en vasthouden van het racket, wat kan leiden tot blessures zoals tendinitis of verstuikingen.
 6. Rugpijn: De herhaalde bewegingen en belasting tijdens het spelen kunnen rugpijn veroorzaken. Bekijk ook de rugbraces.
 7. Hamstringblessures: Snelle sprints en explosieve bewegingen kunnen leiden tot hamstringblessures.
 8. Achillespeesblessures: Overmatige belasting van de achillespees kan leiden tot ontsteking en pijn.

Meest verkochte Braces bij Padel & Tennis

Het is van vitaal belang om blessures in padel en tennis serieus te nemen, aangezien ze je spelplezier kunnen beïnvloeden en zelfs langdurige gevolgen kunnen hebben. In de volgende secties zullen we bespreken hoe je deze blessures kunt voorkomen, behandelen en revalideren, zodat je weer snel op de baan kunt staan.

Preventie en Behandeling van Blessures in Padel en Tennis

Het voorkomen van blessures is altijd beter dan genezen. Hier zijn enkele tips om blessures te voorkomen tijdens het spelen van padel en tennis:

 1. Warming-up: Een goede warming-uproutine is essentieel om je spieren op te warmen en je lichaam voor te bereiden op fysieke activiteit. Neem de tijd om te rekken en enkele lichte oefeningen te doen voordat je de baan op gaat.
 2. Techniek: Werk aan je techniek om onnodige stress op gewrichten en spieren te voorkomen. Neem lessen van een gekwalificeerde instructeur om je vaardigheden te verbeteren.
 3. Rust en herstel: Luister naar je lichaam en geef het de nodige rust en hersteltijd na intensieve trainingen of wedstrijden.
 4. Geschikte uitrusting: Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting draagt, zoals schoenen die geschikt zijn voor de ondergrond en eventueel een brace of ondersteuning voor gevoelige gewrichten.
 5. Kracht en flexibiliteit: Werk aan kracht en flexibiliteit om je lichaam beter bestand te maken tegen de fysieke eisen van padel en tennis.

In geval van blessures is het van cruciaal belang om onmiddellijk professioneel medisch advies in te winnen. Een juiste diagnose en behandeling kunnen het herstelproces aanzienlijk versnellen.

Conclusie

Padel en tennis zijn ongetwijfeld populaire en boeiende sporten die steeds meer mensen aantrekken. De groei van deze sporten in Nederland is indrukwekkend en wordt ondersteund door de inspanningen van de KNLTB. Echter, met deze groei komt ook een toename van blessures. Het is van vitaal belang voor padel- en tennisbeoefenaars om zich bewust te zijn van de risico’s van blessures en stappen te ondernemen om ze te voorkomen.

Door het volgen van de juiste preventieve maatregelen, het werken aan techniek en het luisteren naar je lichaam, kun je jouw kansen op blessures aanzienlijk verminderen en blijven genieten van deze fantastische sporten. Onthoud dat bij blessures altijd professionele medische begeleiding en revalidatie belangrijk zijn om snel en veilig terug te keren naar de baan. Blijf gezond, blijf actief en geniet van padel en tennis!

Geef een reactie

Inspiratie

Meer artikelen