🎁 10% extra korting met de code: ‘backtoschool’

Overbelasting aan de duim

Overbelasting aan de duim: dit moet je weten en proberen!

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Overbelasting aan de duim: dit moet je weten en proberen!

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Overbelasting aan de duim

Overbelasting van de duim is een veel voorkomend probleem, en velen van ons hebben wel eens pijn ervaren in het duimgewricht, de pols en de duim, vooral bij het buigen. In dit artikel gaan we in op de oorzaken, het voorkomen en bieden we handvatten hoe je van deze blessure afkomt! 

Wat veroorzaakt een pijnlijke duim?

Voordat we de oplossingen verkennen, is het belangrijk om te begrijpen waar de pijn vandaan komt. Pijn in de duim door overbelasting kan worden veroorzaakt door repetitieve activiteiten zoals typen, schrijven, of zelfs het gebruik van een smartphone. Deze activiteiten leggen veel druk op het duimgewricht en de omliggende spieren, wat kan leiden tot pijn en ongemak.

In veel gevallen is er sprake van een peesontsteking.

Peesontsteking aan de duim of overbelasting

De ontsteking wordt vaak veroorzaakt door irritatie en zwelling van de pezen die langs de zijkant van de pols lopen, vlakbij de duim. De exacte oorzaak kan variëren, maar enkele veelvoorkomende factoren zijn:

Oorzaken van een peesontsteking aan de duim

Oorzaak Beschrijving
Overbelasting Langdurige activiteiten die de duimpezen onder druk zetten, zoals herhaalde bewegingen tijdens sporten, tuinieren, breien of bepaalde beroepen.
Trauma Directe verwonding aan de duim of pols, zoals een val of stoot.
Zwangerschap Vocht vasthouden en hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen bijdragen aan het ontstaan van peesontsteking in de duim.
Reumatoïde artritis Ontstekingen in de gewrichten en pezen, inclusief die in de duim, veroorzaakt door reumatoïde artritis.
Leeftijd Het risico op peesontsteking in de duim neemt toe met de leeftijd door verzwakking en verminderde elasticiteit van de pezen.

Beste oplossing bij pijn in duim door overbelasting

Bracefox.nl is expert in braces. Onze specialisten helpen jaarlijks duizenden Nederlanders bij fysiek ongemak, zoals beschadiging aan de duim.

 

Aanbevolen producten van Bracefox© bij overbelasting of een peesontsteking aan de duim.

De experts van Bracefox adviseren de volgende universele duimbrace aan

Niet-ergonomisch werken: Duimmuis en andere blessures

Onschuldige zaken zoals een nieuwe, grotere telefoon of nieuw werk kunnen al snel leiden tot fysiek ongemak. Denk bijvoorbeeld aan het werken met een nieuwe muis. Zorg ervoor dat je werkplek goed is afgesteld. Kleine aanpassingen kunnen grote, lelijke gevolgen hebben. Je werkgever is je verplicht een werkplek te bieden conform ARBO-standaard.

Een peesontsteking (Quervain peesschede of muis duim) ontstaat meestal door overbelasting. Onze braces zijn ontwikkeld om de duim/pols rust te bieden.

Hoe kan een Duimbrace helpen?

Een duim brace, ook wel een duim spalk genoemd, kan helpen bij het verlichten van pijn in de duim. Het doet dit door steun en stabiliteit te bieden aan het duimgewricht en de pols, en door de beweging van de duim te beperken, wat verdere overbelasting en letsel kan voorkomen.

Bekijk ook: Pijn aan de elleboog

Werkt een Duimbrace écht?

Je wilt natuurlijk wel van je pijn af en vraagt je wellicht af of een duimbrace wel echt geschikt is voor jou. 

De Bracefox© Duimbrace zet de duim ‘klem’ in een neutrale positie. Deze pijnvrije houding beschermt de duim bij dagelijkse activiteiten. Hierdoor kan het gewricht tot rust komen en zullen de pijnklachten verminderen.

 • artrose van het duimbasisgewricht en het duimzadelgewricht
 • skiduim
 • reumatische aandoeningen
 • kapsel problematiek
 • instabiliteit
 • peesirritatie/ontsteking
 • kapselbandverrekkingen
 • verstuikingen/verzwikkingen/verrekkingen/kneuzingen

 

Oefeningen bij een pijnlijke duim

 1. Duimstrekkingen:

  • Plaats je handpalm op een vlak oppervlak, zoals een tafel, met je duim omhoog wijzend.
  • Beweeg je duim voorzichtig naar buiten, weg van je hand, en houd deze positie een paar seconden vast.
  • Keer terug naar de startpositie en herhaal de oefening 10-15 keer.
  • Doe deze oefening meerdere keren per dag.
 2. Vuistopeningen:

  • Begin met je hand in een vuist te houden.
  • Open je hand langzaam, beginnend met je vingers en vervolgens je duim.
  • Strek je vingers en duim zo ver mogelijk uit en houd deze positie een paar seconden vast.
  • Sluit je hand weer tot een vuist.
  • Herhaal deze oefening 10-15 keer en voer het meerdere keren per dag uit.
 3. Duimcirkels:

  • Houd je hand ontspannen met je vingers gestrekt.
  • Maak langzame, kleine cirkelvormige bewegingen met je duim, eerst in de richting van de klok en dan tegen de klok in.
  • Doe deze beweging gedurende 10-15 seconden.
  • Herhaal de oefening met je andere hand.
  • Voer deze oefening meerdere keren per dag uit.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze oefeningen voorzichtig moeten worden uitgevoerd en geen pijn mogen veroorzaken. Als de pijn verergert of aanhoudt, raad ik aan om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en aanvullende behandeling.

Veelgestelde vragen over Pijn in de duim

Hieronder zijn enkele van de meest voorkomende vragen die mensen stellen over pijn in de duim en hoe een duimbrace kan helpen.

Waarom doet mijn duim pijn bij het buigen?

Pijn bij het buigen van de duim kan worden veroorzaakt door overbelasting of letsel aan de pezen en ligamenten die het duimgewricht ondersteunen. Het kan ook een teken zijn van aandoeningen zoals tendinitis of artritis.

Pijn in de duim bij het buigen is een veelvoorkomend probleem dat mensen kunnen ervaren. Het is belangrijk om medische hulp te zoeken als de pijn aanhoudt of verergert, aangezien behandelingsopties zoals fysiotherapie, medicatie en in sommige gevallen zelfs een operatie beschikbaar kunnen zijn om de pijn te verlichten en de functionaliteit van de duim te herstellen.

Bekijk ook onze duim brace voor directe verlichting.

Hoe lang moet ik een duim brace dragen?

De duur voor het dragen van een duimbrace hangt af van de ernst van uw aandoening. Het is altijd het beste om medisch advies in te winnen voor een gepersonaliseerd behandelplan.

Kan een duim brace helpen bij pijn in de pols en de duim?

Ja, bepaalde soorten duim braces zijn ontworpen om ondersteuning te bieden aan zowel de pols als de duim, wat kan helpen bij het verlichten van pijn op beide plaatsen.

Pijn in de duim kan een belemmering vormen voor onze dagelijkse activiteiten, maar gelukkig zijn er oplossingen zoals een duim brace die effectief kunnen zijn bij het behandelen van overbelasting en andere gerelateerde aandoeningen. Onthoud altijd om medisch advies in te winnen voor de beste behandeling van uw situatie.

Ik heb mijn duim overbelast door mijn telefoon, wat nu?

Het frequente gebruik van grote smartphones, zoals die van Apple en Samsung, leidt vaak tot een overbelasting van de duim. Dit komt omdat de duim regelmatiger en verder moet strekken dan normaal, wat resulteert in vermoeidheid en spanning in de spieren. Dit fenomeen staat bekend als ‘smartphone-duim’. Langdurig gebruik kan ook impact hebben op andere delen van het lichaam, zoals schouders en polsen, vanwege de houding en de manier waarop we onze telefoons vasthouden.

Ter bevordering van de genezing van de duim, zijn er specifieke oefeningen die nuttig kunnen zijn. Deze oefeningen zijn ontworpen om de belaste spieren te ontspannen en de flexibiliteit te verbeteren. Naast deze oefeningen kan het gebruik van een duimbrace ondersteunend werken. Een duimbrace biedt stabiliteit en kan de druk op de spieren verminderen, wat helpt bij het herstelproces.

Bekijk ook: Pijn bij buigen knie

Geef een reactie

Inspiratie

Meer artikelen