🎁 10% extra korting met de code: ‘backtoschool’

Opgezwollen voeten en dikke enkels: oorzaken & oplossingen

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Opgezwollen voeten en dikke enkels: oorzaken & oplossingen

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Heb je aan het eind van de dag vaak last van gezwollen voeten en dikke enkels? Je bent niet de enige. Veel mensen ervaren deze vervelende klacht, vooral na een lange dag staan of zitten. Het gevoel van spanning en ongemak in je voeten kan je dagelijkse activiteiten flink belemmeren. Gelukkig zijn er manieren om deze klachten te verlichten. In dit artikel bespreken we de oorzaken van gezwollen voeten en dikke enkels, bieden we eenvoudige oplossingen voor thuis en laten we zien hoe compressiekousen, zoals de ErgoSox Sports Hardloopsokken, kunnen helpen.

Oorzaken van opgezwollen voeten en dikke enkels

Er zijn verschillende redenen waarom je voeten en enkels kunnen opzwellen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken:

 1. Langdurig staan of zitten: Als je lange tijd in dezelfde positie blijft staan of zitten, kan dit de bloedsomloop in je benen belemmeren, wat leidt tot vochtophoping en zwelling.
 2. Warm weer: Hitte kan ervoor zorgen dat je bloedvaten uitzetten, wat de bloedsomloop vertraagt en vochtophoping in de voeten en enkels kan veroorzaken.
 3. Zwangerschap: Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast en oefent de groeiende baarmoeder druk uit op je bloedvaten, wat kan leiden tot gezwollen voeten en enkels.
 4. Medische aandoeningen: Bepaalde aandoeningen zoals hartfalen, nierziekte en leverziekte kunnen vochtretentie veroorzaken, wat resulteert in zwelling van de voeten en enkels.
 5. Injury: Verstuikingen, breuken of andere verwondingen aan de voet of enkel kunnen leiden tot zwelling als onderdeel van het ontstekingsproces.
 6. Overgewicht: Extra gewicht kan extra druk uitoefenen op je benen en voeten, wat de kans op zwelling vergroot.

Bekijk ook: Spierpijn en compressiekousen

Aanbevolen producten van Bracefox© bij opgezette en opgezwollen voeten.

De experts van Bracefox adviseren de volgende best geteste compressiekousen aan

Oplossingen voor gezwollen voeten en dikke enkels

Gelukkig zijn er verschillende manieren om zwelling in de voeten en enkels te verminderen:

 1. Bewegen: Regelmatige beweging kan de bloedsomloop verbeteren en vochtophoping verminderen. Probeer elk uur even te lopen of je voeten en enkels te bewegen als je een zittend beroep hebt.
 2. Voeten omhoog leggen: Leg je voeten en enkels omhoog wanneer je zit of ligt om de bloedsomloop te bevorderen en zwelling te verminderen.
 3. Hydratatie: Drink voldoende water om vochtretentie te verminderen en je lichaam te helpen overtollig vocht af te voeren.
 4. Zoutinname verminderen: Beperk je zoutinname om vochtretentie te verminderen. Te veel zout kan ervoor zorgen dat je lichaam water vasthoudt.
 5. Compressiekousen dragen: Compressiekousen kunnen helpen de bloedcirculatie te verbeteren en zwelling te verminderen door een lichte druk uit te oefenen op je benen.

Oma weet raad: Huismiddeltjes voor gezwollen voeten en dikke enkels

Naast de bovengenoemde oplossingen zijn er ook een aantal huismiddeltjes die je kunt proberen:

 1. Epsomzout voetbad: Voeg een kopje Epsomzout toe aan een bak warm water en laat je voeten 15-20 minuten weken. Dit kan helpen om de zwelling te verminderen en je voeten te ontspannen.
 2. Massage met essentiële oliën: Masseer je voeten en enkels met een mengsel van essentiële oliën zoals pepermunt of lavendel gemengd met een draagolie. Dit kan de bloedsomloop stimuleren en zwelling verminderen.
 3. Koudwaterbad: Dompel je voeten enkele minuten in koud water. Dit kan helpen de bloedvaten te vernauwen en zwelling te verminderen.

De rol van compressiekousen bij gezwollen voeten en dikke enkels

Compressiekousen zijn een effectieve manier om zwelling in de voeten en enkels te verminderen en de bloedsomloop te verbeteren. De ErgoSox Hardloopsokken zijn speciaal ontworpen om een compressie van 20-30 mmHg te bieden, wat ideaal is voor mensen die last hebben van gezwollen voeten en enkels. Deze kousen kunnen niet alleen helpen bij het verlichten van symptomen, maar ook bij het voorkomen van verdere zwelling door de bloedsomloop te verbeteren en de ophoping van vocht te verminderen.

Voordelen van ErgoSox Sports Hardloopsokken:

 1. Verbeterde bloedcirculatie: De compressie helpt de bloedstroom in je benen te verbeteren, wat zwelling vermindert en je voeten en enkels comfortabeler maakt.
 2. Vermindering van vermoeidheid en pijn: Door de betere bloedcirculatie kunnen deze kousen vermoeidheid en pijn in je benen en voeten verminderen, vooral na lange periodes van staan of zitten.
 3. Ondersteuning bij sportactiviteiten: De ErgoSox Hardloopsokken zijn ideaal voor sporters, omdat ze ondersteuning bieden tijdens fysieke activiteiten en helpen bij het sneller herstellen na intensieve trainingen.

Veelgestelde vragen over gezwollen voeten en enkels

1. Kan ik compressiekousen dragen tijdens het sporten? Ja, compressiekousen zoals de ErgoSox zijn speciaal ontworpen voor sportactiviteiten. Ze bieden ondersteuning en verbeteren de bloedcirculatie, wat kan helpen bij het verminderen van zwelling en vermoeidheid tijdens en na het sporten.

2. Hoe lang moet ik compressiekousen dragen? De duur dat je compressiekousen draagt, hangt af van je specifieke situatie en de aanbevelingen van je arts. In het algemeen kun je ze dragen tijdens activiteiten waarbij je lang moet staan of zitten, of gedurende de dag om zwelling te voorkomen en te verminderen.

3. Zijn compressiekousen geschikt voor iedereen? Compressiekousen kunnen door de meeste mensen veilig worden gedragen. Echter, als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt, zoals arteriële problemen of diabetes, is het belangrijk om eerst met je arts te overleggen voordat je compressiekousen gaat gebruiken.

4. Wat zijn de symptomen van gezwollen voeten en dikke enkels? De symptomen omvatten een opgeblazen gevoel, spanning in de huid, moeite met het dragen van schoenen, verkleuring van de huid, en eventueel warm aanvoelende voeten.

5. Helpen compressiekousen ook bij zwangerschap gerelateerde zwelling? Ja, compressiekousen kunnen helpen om zwelling tijdens de zwangerschap te verminderen door de bloedcirculatie te verbeteren en de ophoping van vocht te beperken.

6. Wat kan ik doen om zwelling te voorkomen tijdens lange reizen? Tijdens lange reizen kun je proberen om regelmatig te bewegen, je benen te strekken en compressiekousen te dragen om de bloedcirculatie te bevorderen en zwelling te verminderen.

Conclusie

Opgezwollen voeten en dikke enkels kunnen ongemakkelijk en soms pijnlijk zijn, maar met de juiste aanpak kun je de symptomen effectief beheren. Door te begrijpen wat de oorzaken zijn en door gebruik te maken van oplossingen zoals bewegen, hydratatie, huismiddeltjes en compressiekousen, kun je de zwelling verminderen en je comfort verbeteren. De ErgoSox Sports Hardloopsokken zijn een uitstekende keuze voor iedereen die last heeft van gezwollen voeten en enkels, dankzij hun effectieve compressie en ondersteuning.

Geef een reactie

Inspiratie

Meer artikelen