🎁 10% extra korting met de code: ‘backtoschool’

kramp in kuiten

Kramp in kuiten: tips & oplossingen

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Kramp in kuiten: tips & oplossingen

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

kramp in kuiten

Kramp in je kuiten: hoe ontstaat het en hoe kom je er vanaf?

Het is iedereen die heeft hardgelopen weleens een keer gebeurd: kramp in je kuiten die zo ondraaglijk is dat je amper nog vooruit komt. Misschien wel één van de meest voorkomende sportblessures. De pijn lijkt er altijd uit het niets (en op het verkeerde moment) in te schieten, maar de oorzaak is minder abrupt dan je zou denken. Wil jij kramp in je kuiten zo veel mogelijk kunnen voorkomen? Hieronder vind je hoe. Je leest o.a. over hoe de kramp opkomt, hoe je het kan voorkomen en je leest over onze compressiekousen voor hardlopers.

Wat gebeurt er bij kramp in je kuiten?

Kramp in je kuiten komt vaak voor tijdens het intensief hardlopen of vergelijkbare sporten uitoefenen. Vaak wordt de inspanning als oorzaak gezien van de kramp, maar dit blijkt niet waar te zijn. Het ligt namelijk aan een tekort aan mineralen, zoals magnesium en calcium, dat ontstaat doordat je veel van deze mineralen tijdens het sport eruit zweet. Vochtverlies is daarom een grotere factor dan het sporten zelf. Wel speelt het sporten zelf een rol in het ontstaan van kramp, als je geen juiste manier van training aanhoudt.

Lees ook: Rugpijn bij het hardlopen.

Wat kun je doen als je kramp hebt?

Wanneer kramp in je kuiten ontstaat is er één ding wat je meteen moet doen: rekken. Om van de pijn af te komen is het belangrijk dat je je been waar de pijn in zit uitrekt en de tenen zo ver mogelijk richting je schenen probeert te trekken. Sport je samen met iemand, vraag je sportmaatje dan om je te helpen met het rekken.

Blijf doorgaan met rekken, totdat de pijn (deels) weg is getrokken. Wanneer de kramp in je kuiten weg lijkt te zijn, probeer dan weer rustig verder te gaan met je ronde. Begin met wandelen en probeer dan steeds iets steviger door te lopen voor zo ver mogelijk. Ga niet meteen weer op je eigen tempo verder, want dan kan de kramp er zo weer inschieten.

Misschien ook interessant voor je:

Alles over Shin Splints.

Kramp in je kuiten voorkomen: de tips

Zoals hierboven aangegeven is vooral het verlies van mineralen de grootste oorzaak voor kramp in je kuiten. Het slikken van magnesiumpillen kan dan een goede manier zijn om kramp te voorkomen. Daarbij is het belangrijk voldoende water te drinken. De mineralen verlaten je lichaam veel door lichaamsvocht dus voldoende hydratie is belangrijk om het niveau op peil te houden.

Ook letten op hoe intensief je sport kan helpen om kramp in je kuiten te voorkomen. Let er daarom op dat je altijd kiest voor een sportschema dat gedegen is en je goed kunt volhouden zodat je niets forceert. Dit houdt ook in dat je niet meteen vanuit rust direct doorgaat naar de training. Maak eerst gebruik van een warming-up met goede rek- en strekoefeningen. Ook krachtoefeningen die op je benen en vooral je kuiten gericht zijn kunnen hierbij helpen.

Compressiekousen voor hardlopers

Tot slot is het aan te raden compressiekousen te dragen. Deze bieden steun en verlichting, waardoor je kuiten minder snel overbelast raken. De compressiekousen kun je gewoon aantrekken als gewone sportsokken en merk je amper tijdens het sporten. Wat je wel merkt, is dat je minder snel last krijgt van kramp in je kuiten en je dus langer op jouw niveau door kunt blijven sporten.

Bekijk onze compressiekousen voor hardlopers.

Oplossing kramp in kuiten

No products found!

Andere handige tips om te lezen:

Geef een reactie

Inspiratie

Meer artikelen