knie verdraaid wat te doen

Ik heb mijn knie verdraaid, wat nu?

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Ongelukken zitten in een klein hoekje. Wanneer jij bijvoorbeeld lekker aan het sporten bent, kan het zomaar zijn dat je door een simpele verkeerde beweging je knie verdraait. Je komt bijvoorbeeld net ongelukkig neer of moet snel reageren en maakt daardoor een gekke beweging. Zo’n blessure aan je knie is vervelend. Het doet namelijk gelijk veel pijn en je moet het goed laten herstellen. In dit artikel lees je alles over wat een verdraaide knie betekent, hoe je merkt dat je hier last van hebt, wat je ertegen moet doen en welke kniebrace geschikt is.

Alles over een verdraaide knie

Hoe weet ik dat ik mijn knie heb verdraaid?

Als je je knie verdraaid hebt kan je dat merken aan een aantal dingen. Ten eerste kan het zijn dat je iets voelt of hoort knappen. Dat kan een spier zijn die je bezeert door een verkeerde beweging of val. Meestal doet de knie meteen pijn, zwelt deze op en in sommige gevallen kan de knie ook gelijk blauw worden. Vaak kan je wel nog lopen, maar dit doet over het algemeen wel pijn. Je kan zelfs het gevoel krijgen dat je door de knie gaat zakken. Het is dan ook zeker niet aan te bevelen om alsnog door te gaan met waar je mee bezig bent, maar om de knie direct te laten rusten.

Lees ook: Vocht in de knie

Heb je pijn aan de binnenkant van je knie? Dan ontstaat er meestal een zwelling als gevolg van een onverwachte beweging. Heb je al langer pijn aan de binnenkant? In dat geval heb je al langere tijd last van irritatie aan bijvoorbeeld je kniebanden, knieschijf of pees van de hamstring. Je kan ook pijn hebben aan de buitenkant van je knie. Dat kan zeker ook te maken hebben met een verdraaiing. Het kan echter ook zijn dat je overbelast bent door hard te lopen.

Lees ook de blog: Pijn binnenkant knie

Wanneer je knie niet dik wordt, kan je ervan uit gaan dat er in elk geval geen zwaar trauma is ontstaan binnen de knie en dat je na enige tijd weer zal herstellen. Bij aanhoudende pijn is het natuurlijk wel altijd verstandig om naar de fysiotherapeut of huisarts te gaan. Wanneer je je knie verdraaid hebt en daarbij letsel hebt opgelopen, wat geen breuk is, kan je een aantal soorten letsel op hebben gelopen. Het kan allereerst gaan om meniscusletsel. De meniscus kan inscheuren waardoor de knie op slot gaat. Dat zorgt dat je instabiel wordt, het doet pijn en geeft vaak een knappend geluid. Het kan ook zijn dat je kruisbandletsel hebt opgelopen. In dat geval gaat het meestal om een gescheurde voorste kruisband. Het kan dat je hier niet zoveel last van krijgt, behalve dat je misschien een beetje instabiel bent. Maar als je te lang instabiel bent en de pijn blijft, kan je wellicht een operatie nodig hebben waarbij de band eruit wordt gehaald, of vernieuwd wordt.

Tot slot kan je collateraal bandletsel hebben. Dan zijn de binnenste of buitenste kniebanden gescheurd waardoor de zijkant van de knie nogal instabiel voelt. Als deze helemaal is afgescheurd moet je een operatie, maar anders is een drukverband vaak voldoende om goed te kunnen herstellen.

Wat moet ik doen als ik mijn knie verdraai?

Het is allereerst van belang dat je de knie omhooghoudt en koelt met een icepack zodat de zwelling kan afnemen. Om zeker te weten dat je niet je knie hebt gebroken, of om te checken of eventueel je kniebanden of meniscus zijn gescheurd, is het verstandig om in het ziekenhuis op de spoedeisende hulp een foto te laten maken. Daar wordt dan meteen mee uitgesloten of er een breuk is. Op een röntgenfoto kunnen ze echter niet zien of er weefsel is gescheurd. Wanneer dit niet zeker is, krijg je een drukverband dat je een dag om moet houden. Het is belangrijk dat je de knie in eerste instantie een aantal dagen niet belast. Probeer daarom aan krukken te komen zodat je je daarmee kan verplaatsen. Na een aantal dagen kan je vervolgens opnieuw je knie laten checken. Het ligt er natuurlijk aan wat er precies aan de hand is. Afhankelijk van deze uitkomst, word je geopereerd of krijg je misschien fysiotherapie. Het kan ook zijn dat je een harde klap maakte, maar er verder niet zo heel veel aan de hand is. De meeste klachten verdwijnen dan ook vanzelf na zo’n zes weken.

Wat heb ik nodig bij een verdraaide knie?

De eerste paar dagen is het, zoals gezegd, verstandig om op krukken te lopen zodat je je knie niet belast. Tevens kan je een drukverband om krijgen van de spoedeisende hulp. Als uiteindelijk blijkt dat het letsel niet zo ontzettend ernstig is dat je een operatie nodig hebt, kan je kijken naar andere hulpmiddelen die jouw knie weer helemaal de oude maken. Allereerst kan je gaan voor een kniebrace. 

Onderstaand een selectie zwaardere braces. Bekijk ook onze kniebandage bij lichtere pijn.

Daarin zijn verschillende gradaties te vinden op het gebied van ondersteuning. Als je last hebt van een middel tot zware blessure, is het verstandig om een kniebrace met stevige ondersteuning te gebruiken. Zo’n brace zorgt er namelijk voor dat je meer stabiliteit krijgt waardoor je knie zich een stuk sneller kan herstellen. Je kan dan ook blijven wandelen en dus lichte activiteiten ondernemen. Je kan ook voor een kniebrace met een scharnier gaan. Vooral wanneer je last hebt van slijtage van de knie, als je reumatische klachten hebt, problemen hebt met je kruisbanden of meniscus, of verstuikingen of gewrichtsaandoeningen hebt, is het verstandig om met deze brace te werken. Je kan dan nog wel blijven wandelen. Deze kniebrace houdt de knieschijf op de juiste plek en zorgt dat de druk minder op de knie zelf komt te liggen. Tot slot kan je nog kiezen voor een kniesteun. Deze gebruik je vooral bij een lichte blessure en biedt ondersteuning wanneer je wel nog actief wil zijn. Denk bijvoorbeeld bij sporten als hockey, tennis of voetbal. Deze ondersteuning helpt vooral bij zwellingen, instabiliteit of stijfheid van de knie en spataderen. Met deze kniebandage zorg je dat jouw knie een hoop meer herstelvermogen krijgt.

Geef een antwoord

Inspiratie

Meer artikelen