🎁 10% extra korting met de code: ‘backtoschool’

Ergonomische calculator

De perfecte werkplek: een handleiding voor de optimale bureau- en stoelhoogte

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

De perfecte werkplek: een handleiding voor de optimale bureau- en stoelhoogte

Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Ergonomische calculator
Het creëren van een comfortabele en ergonomisch verantwoorde werkplek is essentieel voor iedereen die lange uren achter een bureau doorbrengt. De juiste hoogte van je bureau, stoel en beeldscherm speelt hierbij een cruciale rol. Maar hoe bepaal je nu wat de ideale hoogte is voor jouw bureau, de zithoogte van je stoel en de positionering van je scherm? Met onze handige ergonomie calculator hoef je niet langer te gissen.
 
Met onze ergonomie calculator kun je eenvoudig de ideale bureauhoogte, zithoogte van je stoel en de juiste hoogte voor je beeldscherm bepalen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Zo creëer je een werkplek die niet alleen comfortabel is, maar ook bijdraagt aan je gezondheid en productiviteit. Ontdek nu hoe je met enkele eenvoudige aanpassingen je werkdag een stuk aangenamer kunt maken!

Ergonomie Calculator

Deze calculator helpt je bij het vinden van de ideale hoogtes voor je bureaustoel, bureau en de bovenkant van je beeldscherm op basis van ergonomische richtlijnen. Voer je lichaamslengte, zithoogte en de afstand van je ellebogen tot de grond in om aanbevelingen te krijgen.

Als we het UMC mogen geloven is Zitten het nieuwe roken. Met onze handige tool zorg je ervoor dat je op een gezonde manier werkt en voorkom je overbelasting. 

Het creëren van een ergonomische werkplek is essentieel om comfortabel en productief te kunnen werken. Het instellen van de juiste bureau- en stoelhoogte helpt om nek- en rugklachten te voorkomen. In dit artikel bespreken we hoe je je werkplek persoonlijk en ergonomisch kunt inrichten, afgestemd op jouw specifieke behoeften.

Aanpassen van de bureaustoel

Een goede bureaustoel is de basis van een ergonomische werkplek. Om optimaal te profiteren van de voordelen van een ergonomische stoel, is het belangrijk om deze goed in te stellen. Volg onderstaande stappen om je bureaustoel correct af te stemmen:

 1. Ga rechtop zitten in de stoel en zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan, waarbij je onder- en bovenbenen een hoek van 90 graden vormen.
 2. Stel de diepte van de zitting in, zodat er ongeveer één vuistbreedte tussen de voorkant van de zitting en de achterkant van je knieholte zit.
 3. Pas de rugleuning aan, zodat deze de natuurlijke kromming van je onderrug ondersteunt en comfortabel aanvoelt.
 4. Stel de armleuningen in op ellebooghoogte, zodat je schouders ontspannen kunnen rusten tijdens het werken.

Bepalen van de ideale bureauhoogte

Nadat je de bureaustoel goed hebt afgesteld, is het tijd om de hoogte van je bureau aan te passen. De optimale bureauhoogte is afhankelijk van de lengte van je onderarmen en onderbenen. Volg deze richtlijnen om de juiste hoogte van je bureau te bepalen:

 • Het bureau moet op dezelfde hoogte staan als de armleuningen van je bureaustoel. Hierdoor kunnen je onderarmen een hoek van 90 graden vormen terwijl je typt of de muis gebruikt.
 • Zorg ervoor dat je schouders ontspannen blijven en niet opgetrokken zijn tijdens het werken.

Een verkeerde houding kan resulteren in bijvoorbeeld een overbelaste duim of last aan de rug.

Extra tips en veelgestelde vragen 

Hoe moet ik mijn werkplek aanpassen als ik verschillende soorten schoenen draag?

Als je schoenen met verschillende hakhoogtes draagt, is het raadzaam om je bureaustoel in te stellen op basis van de hoogste hakken. Gebruik een voetensteun om eventuele hoogteverschillen te compenseren wanneer je platte schoenen draagt.

Wat als ik wissel tussen verschillende zitmeubelen, zoals een ergonomische kruk?

Wanneer je van zitmeubel wisselt, moet je ook de hoogte van je bureau aanpassen. Bij het gebruik van een ergonomische kruk is het belangrijk om een open hoek tussen je boven- en onderbenen te creëren (groter dan 90 graden)

Zijn er tips om op een gezondere manier mijn kantoordag te overleven?

 1. Regelmatige pauzes: Neem elke 30 tot 60 minuten een korte pauze om op te staan, te bewegen en je spieren te strekken. Dit helpt de bloedsomloop te verbeteren en vermindert spierspanning.

 2. Loop tijdens telefoongesprekken: Maak van de gelegenheid gebruik om op te staan en rond te lopen tijdens telefoongesprekken of conference calls.

 3. Staand werken: Overweeg een zit-sta bureau om af te wisselen tussen zitten en staan gedurende de werkdag. Dit kan de bloedsomloop verbeteren en de belasting op de wervelkolom verminderen.

 4. Ergonomische hulpmiddelen: Investeer in ergonomische accessoires, zoals een ergonomische muis, toetsenbord en monitorstandaard, om fysieke belasting te minimaliseren.

 5. Oogpauzes: Volg de 20-20-20 regel; kijk elke 20 minuten voor 20 seconden naar iets dat 20 voet (ongeveer 6 meter) ver weg is. Dit helpt oogvermoeidheid te verminderen.

 6. Initieer zelf staande meetings. Dit klinkt misschien gek, maar wanneer je hier om vraagt, zal je merken dat meetings minder lang duren en ook efficiënter zullen verlopen.
 7. Loop een rondje in de pauze. Eet boterham kun je ook prima opeten terwijl je een rondje loopt. Daarnaast pik je nog wat vitamine D mee. Mooi genomen!

Bekijk ook waar je rekening mee moet houden wanneer je wilt weten of een aankoop van de brace valt onder je zorgverzekering.

Geef een reactie

Inspiratie

Meer artikelen