Stel je voor, je bent op een concert van je favoriete band. De bas dreunt door je hele lichaam, de muziek laat je hartslag sneller kloppen en de lichtshow is een wervelwind van kleuren. Het is een onbeschrijflijke ervaring… tot de volgende dag. Je oren suizen en je hoort alles gedempt. Het is een bekend verschijnsel na een nachtje flink rocken, maar wist je dat het een teken van gehoorschade kan zijn?
Hoeveel decibel is schadelijk?
De gemiddelde concertbezoeker wordt blootgesteld aan geluidsniveaus die kunnen variëren tussen de 100 en 120 decibel. Dat is vergelijkbaar met het geluid van een kettingzaag of een motorfiets, en is zelfs luider dan een drilboor. Volgens de arbowet is een werkgever zelfs verplicht gehoorbescherming te bieden bij blootstelling aan een dagelijkse dosis geluid van boven de 80 decibel. Zo zie je maar dat die tijdelijke doofheid na een concert wel degelijk een reden tot zorg is.
Een veelgestelde vraag die in deze periode opduikt is: “Hoeveel decibel is eigenlijk schadelijk voor mijn gehoor?” Het is een belangrijke vraag, vooral wanneer je bedenkt dat het geluidsniveau op een festival gemakkelijk kan oplopen tot boven de 100 dB. Gehoorschade kan al optreden bij een blootstelling aan 85 dB gedurende een langere periode.
Als je je afvraagt ‘bij hoeveel dB moet je gehoorbescherming dragen’, is het veilige antwoord: zodra je het gevoel hebt dat het geluid te luid is. Oordoppen speciaal ontworpen voor festivals kunnen hier een uitkomst bieden. Deze verminderen het aantal decibels en helpen gehoorschade te voorkomen. In het kader van “hoeveel dB oordoppen festival” adviseren experts dat oordoppen met een demping van minimaal 15-20 dB geschikt zijn.
Gehoorschade is onomkeerbaar en kan leiden tot een permanent verminderde gehoorkwaliteit. Dus, de volgende keer dat je naar een festival gaat, denk aan je gehoorbescherming. Je oren zullen je dankbaar zijn.
Is er verschil tussen een binnen- en buitenconcert qua aantal decibel (db)?
Je vraagt je wellicht af hoe het zit met verschillende soorten concerten, zoals binnen versus buiten of de afstand tot het podium. Deze factoren kunnen inderdaad invloed hebben op het geluidsniveau dat je ervaart.
Binnenconcerten, vooral in kleinere, gesloten ruimtes, kunnen hogere decibelwaarden hebben omdat het geluid weerkaatst wordt door de muren en het plafond. Aan de andere kant kan het geluid bij buitenconcerten zich meer verspreiden, wat kan resulteren in lagere decibelwaarden voor de luisteraars. Maar ongeacht de locatie, hoe dichter je bij de speakers staat, hoe hoger het geluidsniveau.
Daarom is het belangrijk om gehoorbescherming te dragen, ongeacht waar je je bevindt tijdens een concert. Maar betekent dat dan dat je niet meer ten volle kunt genieten van de muziek? Absoluut niet!
Dankzij de ontwikkeling van high-fidelity oordopjes, zoals BeatPlugs die 15 dB demping bieden, kun je de muziek nog steeds ervaren zoals bedoeld, maar zonder de schade. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze tabel:
Locatie | Gem. Decibel Niveau (dB) | Decibel Niveau met 15dB High-Fidelity Earplugs |
---|---|---|
Binnen | 100 – 120 dB | 85 – 105 dB |
Buiten | 90 – 110 dB | 75 – 95 dB |
Stel je een binnenconcert voor dat 110 dB produceert, met deze oordopjes zal je het geluid ervaren op een comfortabel en veiliger niveau van 95 dB.
Decibel Calculator
Decibel Calculator
Deze berekening geeft je het verlies in decibels dat je kunt verwachten bij een verandering in afstand tot een geluidsbron in een vrije ruimte (buiten). Bijvoorbeeld, als je 10 meter van een geluidsbron staat en vervolgens 100 meter van die geluidsbron af beweegt, zou je een vermindering van 20 dB in geluidsniveau verwachten. Geluid dat wordt uitgestraald door een puntbron neemt qua niveau af met 6 dB per verdubbeling van de afstand. Als je bijvoorbeeld van 50 meter naar 100 meter van de bron beweegt, zal het geluidsniveau met 6 dB dalen. Als je van 500 meter naar 1000 meter gaat, zal het geluidsniveau met 6 dB dalen. De formule om dit niveauverschil te berekenen is: Decibels van verandering = 20 x log(afstand1 / afstand2). Je kunt dit berekenen op elke wetenschappelijke rekenmachine.
Afstand tot het podium of DJ booth maakt wel degelijk uit!
Maar wat als je recht voor de DJ booth staat bij een dansfeest? Het is een feit dat hoe dichter je bij de bron van het geluid bent, hoe hoger het decibelniveau. Als je op 1 meter van een DJ booth staat, kan het geluidsniveau oplopen tot 120 dB. Ga je echter 10 meter verder staan, dan kan dit al zakken tot 105 dB. Dit komt door de ‘inverse square law’, een wetenschappelijk principe dat beschrijft hoe geluidsniveaus afnemen naarmate je verder van de bron bent.
Ook hier kunnen de BeatPlugs het verschil maken en het geluidsniveau met 15 dB verminderen. In plaats van je oren te bombarderen met 120 dB, ervaar je het geluid dan op een veiliger niveau van 105 dB, zelfs op 1 meter van de DJ booth.
Muziek moet een bron van vreugde zijn, geen oorzaak van blijvende schade. Dus de volgende keer dat je op het punt staat om naar een concert te gaan, vergeet dan niet je oordopjes. Bescherm je oren en geniet nog vele jaren van de prachtige wereld van muziek!
Veelgestelde vragen
Hoe merk ik of ik gehoorschade heb opgelopen?
Gehoorschade kan zich op verschillende manieren manifesteren. Enkele veel voorkomende symptomen zijn tinnitus (een voortdurende piep of ruis in je oren), gehoorverlies en overgevoeligheid voor geluiden.
Hoe zit het met de koptelefoons en oortjes die ik gebruik om naar muziek te luisteren? Kan dat mijn gehoor beschadigen?
Absoluut. Langdurige blootstelling aan luide muziek via koptelefoons of oortjes kan ook leiden tot gehoorschade. Daarom is het belangrijk om de volume-instellingen van je apparaat te beheren en regelmatige pauzes in te lassen.
Hoe kan ik mijn oren beschermen tijdens een concert als ik geen oordopjes heb?
Zonder oordopjes zijn er beperkte opties, maar je kunt proberen om weg te blijven van de luidsprekers en regelmatige pauzes in te lassen om je oren rust te geven. Echter, het gebruik van gehoorbescherming is verreweg de beste methode.
Zijn er verschillende soorten oordopjes? Welke zijn het beste voor concerten?
Er zijn inderdaad verschillende soorten oordopjes, waaronder schuimoordopjes, waxoordopjes, siliconen oordopjes en speciaal ontworpen muzikantenoordopjes. Voor concerten zijn speciale muzikantenoordopjes meestal het beste omdat ze het geluid gelijkmatig dempen over alle frequenties, waardoor de muziek helder en natuurlijk blijft klinken.
De Festival oortjes van Bracefox voldoen hieraan.
Hoeveel decibel is een festival?
Bij een festival kun je gemakkelijk blootgesteld worden aan geluiden boven de 100 decibel. Het is op een festival ten strengste aan te raden om hier bescherming te dragen en directe impact op je gehoor te reduceren en schade te voorkomen.