🎁 10% extra korting met de code: ‘backtoschool’

hardloop sokken alles wat je moet weten

Alles wat je moet weten over compressiekousen: De ultieme gids

Picture of Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Alles wat je moet weten over compressiekousen: De ultieme gids

Picture of Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

hardloop sokken alles wat je moet weten

Compressiekousen zijn meer dan een modeaccessoire voor sporters. Ze zijn ontworpen om verschillende voordelen te bieden, zoals het verbeteren van de bloedcirculatie, het verminderen van zwelling en spierpijn, en het bevorderen van sneller herstel. In deze blog duiken we diep in de wereld van compressiekousen, bespreken we de wetenschappelijke literatuur over hun werking, de oorzaken van blessures die ze helpen voorkomen, en geven we praktische tips en oefeningen voor thuis. Of je nu een doorgewinterde atleet bent of gewoon je dagelijkse comfort wilt verbeteren, deze gids beantwoordt al je vragen over compressiekousen.

Waarom gebruikt men compressiekousen?

Compressiekousen worden door verschillende groepen mensen gebruikt om uiteenlopende redenen:

 1. Sporters: Voor het verbeteren van prestaties en versnellen van herstel. Ze bieden ondersteuning aan de spieren en gewrichten tijdens intense activiteiten zoals hardlopen, fietsen, en teamsporten.

 2. Reizigers: Tijdens lange vluchten of autoritten kunnen compressiekousen helpen om de bloedcirculatie te bevorderen en het risico op diep veneuze trombose (DVT) te verminderen.

 3. Zwangere vrouwen: Ze kunnen helpen bij het verminderen van zwelling en het verbeteren van de bloedcirculatie in de benen.

 4. Mensen met medische aandoeningen: Zoals chronische veneuze insufficiëntie, lymfoedeem of spataderen. Compressiekousen kunnen de symptomen verlichten en de algemene gezondheid van de benen verbeteren.

Bekijk ook: Compressiekousen of steunkousen?

 Bracefox© ErgoSox zijn jouw perfecte fit tijdens het hardlopen

De experts van Bracefox adviseren de volgende best geteste compressiekousen aan

Toegevoegde waarde van compressiekousen

De toegevoegde waarde van compressiekousen is uitgebreid onderzocht en goed gedocumenteerd. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

 1. Verbeterde bloedcirculatie: Door lichte druk uit te oefenen op de benen, helpen compressiekousen om het bloed terug naar het hart te pompen, wat de circulatie verbetert en de kans op zwelling en bloedstolsels vermindert.

 2. Verminderde spierpijn en vermoeidheid: Door de spieren te ondersteunen en schokken te absorberen, helpen compressiekousen om spiervermoeidheid en pijn te verminderen, wat leidt tot betere prestaties en sneller herstel.

 3. Sneller herstel: Studies tonen aan dat compressiekousen kunnen helpen bij het verwijderen van afvalstoffen zoals melkzuur uit de spieren, wat het herstelproces versnelt​​.

 4. Preventie van blessures: Door extra ondersteuning en stabiliteit te bieden, kunnen compressiekousen helpen om blessures zoals verstuikingen en spierverrekkingen te voorkomen.

Wetenschappelijke literatuur over de werking van compressiekousen

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van compressiekousen. Hier zijn enkele belangrijke bevindingen:

 1. Verbeterde prestaties: Een studie gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research vond dat atleten die compressiekousen droegen tijdens het hardlopen een significante verbetering in hun prestaties zagen, inclusief verminderde spierpijn en vermoeidheid​​.

 2. Versneld herstel: Onderzoek in hetzelfde onderzoek  toonde aan dat compressiekousen effectief zijn in het verminderen van spierpijn en het versnellen van het herstel na intensieve training​​.

 3. Vermindering van zwelling: Een studie gepubliceerd in Phlebology liet zien dat compressiekousen effectief zijn in het verminderen van zwelling en het verbeteren van de symptomen van chronische veneuze insufficiëntie​​.

Bekijk ook: Opgezwollen voeten en enkels

Oorzaken van blessures bij hardlopen en sporten

Blessures kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 1. Overbelasting: Te veel trainen zonder voldoende rust kan leiden tot blessures zoals shin splints, stressfracturen, en tendinitis.

 2. Onvoldoende warming-up: Het overslaan van een goede warming-up kan leiden tot spierscheuren en verstuikingen.

 3. Slechte looptechniek: Onjuiste techniek kan extra stress op de spieren en gewrichten veroorzaken.

Bekijk ook: De meest voorkomende sportblessures.

Hoe werken compressiekousen?

Compressiekousen werken door gecontroleerde druk uit te oefenen op de benen, wat helpt bij het verbeteren van de bloedcirculatie en het ondersteunen van de spieren. Hier zijn de belangrijkste werkingsmechanismen:

 1. Verbeterde bloedcirculatie: De compressie helpt de bloedstroom te verhogen, wat essentieel is voor het vervoeren van zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren.

 2. Vermindering van melkzuur: Door de verbeterde bloedcirculatie helpt de compressie om de opbouw van melkzuur in de spieren te verminderen, wat leidt tot minder spierpijn en sneller herstel na het sporten.

 3. Ondersteuning en stabilisatie: De kousen bieden extra ondersteuning aan de spieren en gewrichten, wat kan helpen om blessures zoals verstuikingen en spierverrekkingen te voorkomen.

Drie oefeningen voor thuis

Om het meeste uit je compressiekousen te halen, kun je de volgende oefeningen thuis doen om je benen sterk en flexibel te houden:

 1. Kuitversterkingsoefeningen:

  • Ga op de rand van een trap staan met je hielen buiten de rand.
  • Til je hielen langzaam op en laat ze vervolgens weer zakken.
  • Herhaal dit 15-20 keer voor 3 sets.
 2. Hamstring stretches:

  • Ga op de grond zitten met één been recht voor je uitgestrekt en de andere voet tegen je binnenkant van de dij.
  • Buig langzaam naar voren en probeer je tenen aan te raken.
  • Houd deze positie 20-30 seconden vast en wissel vervolgens van been.
 3. Squats:

  • Sta met je voeten op schouderbreedte uit elkaar.
  • Buig je knieën en zak langzaam naar beneden alsof je op een stoel gaat zitten.
  • Houd je rug recht en je knieën boven je enkels.
  • Kom langzaam weer omhoog en herhaal dit 15 keer voor 3 sets.

 

Veelgestelde vragen over compressiekousen

1. Hoe kies ik de juiste maat compressiekousen? 

Gebruik de maattabel op de productpagina om de juiste maat te vinden. Bij twijfel kies je de maat die het best overeenkomt met jouw kuitomtrek.

2. Kan ik compressiekousen de hele dag dragen? 

Ja, je kunt compressiekousen de hele dag dragen, vooral tijdens activiteiten waarbij je lang staat of zit, zoals reizen of werk. Ze helpen om zwelling te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren.

3. Hoe lang gaan compressiekousen mee? 

De levensduur van compressiekousen hangt af van het gebruik en de zorg. Bij regelmatig gebruik en correcte verzorging kunnen ze tot zes maanden meegaan.

4. Zijn compressiekousen geschikt voor alle soorten sport? 

Ja, compressiekousen zijn geschikt voor een breed scala aan sporten, waaronder hardlopen, fietsen, wandelen, en teamsporten. Ze bieden ondersteuning en bevorderen herstel bij elke fysieke activiteit.

5. Kunnen compressiekousen helpen bij blessures? 

Ja, compressiekousen kunnen helpen bij het voorkomen van blessures door extra ondersteuning en stabiliteit te bieden. Ze kunnen ook helpen bij het verminderen van pijn en zwelling bij bestaande blessures.

6. Hoe was ik mijn compressiekousen? 

Volg de wasinstructies op het etiket van de kousen. Over het algemeen wordt aanbevolen om ze met de hand te wassen in koud water en ze plat te laten drogen om de elasticiteit te behouden. 

De ErgoSox kunnen maximaal op 40 graden worden gewassen.

Conclusie

Compressiekousen zijn een waardevolle aanvulling op de garderobe van elke sporter en iedereen die zijn dagelijkse comfort wil verbeteren. Ze bieden tal van voordelen, van het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van zwelling tot het bevorderen van sneller herstel en het voorkomen van blessures. Door de juiste maat en type compressiekousen te kiezen, kun je optimaal profiteren van deze voordelen. Probeer de ErgoSox compressiekousen 20-30 mmHg vandaag nog en ervaar zelf het verschil!

Geef een reactie

Inspiratie

Meer artikelen