🎁 10% extra korting met de code: ‘backtoschool’

brace vergoeding zorgverzekering

Brace vergoeding: Indienen bij je zorgverzekeraar

Picture of Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

Brace vergoeding: Indienen bij je zorgverzekeraar

Picture of Marianne
Marianne

Bewegingscoach & auteur

brace vergoeding zorgverzekering

Jaarlijks hebben miljoenen Nederlanders last van een blessure of bijvoorbeeld een chronische aandoeding aan de gewrichten. Een brace brengt hier vaak uitkomst in. Een brace verzacht in sommige gevallen de pijn en geeft de juiste ondersteuning op de juiste plek.

 

Alles over braces en de zorgverzekering

Bij Bracefox zijn we expert in braces. We bieden allerlei type braces aan, denk hierbij aan:

 • Kniebraces
 • Enkelbraces
 • Elleboogbraces
 • Schouderbraces
 • Dijbeen braces
 • Rugbraces
 • Polsbraces

Onze braces zijn voornamelijk gemaakt van zacht materiaal, hierdoor worden ook braces ook wel softbraces genoemd. Hoogwaardige stof en met zorg gefabriceerd.

Bij blessures of chronische aandoeningen aan de gewrichten kan een (sport)brace de juiste ondersteuning geven en daarmee (een deel van) de pijn wegnemen. In sommige gevallen kan een brace ook problemen tijdens de groei voorkomen of corrigeren.

Er zijn bij Bracefox dus verschillende soorten braces verkrijgbaar. Dit alles om voor onze ultieme missie, jouw (sport)even een stukje beter maken.

Een brace wordt in sommige gevallen ook wel ‘orthese’ genoemd. Er zijn dan ook zachte (soft) en harde ortheses. Bij Bracefox vind je met name soft braces. Dit betekent niets meer dan een zachte stof.

Vergoeding van een brace

Wat veel Nederlanders niet weten is dat een brace vergoed kan worden door de zorgverzekeraar. Echter dien je hiervoor wel een aantal zaken op orde te hebben en de juiste informatie bij elkaar te hebben. In een steeds duurder wordende wereld proberen we met onze klanten mee te denken en geven we je graag tips hoe je mogelijk je brace vergoed kunt krijgen.

Brace declareren bij je zorgverzekeraar: niet geschoten, altijd mis.

Veel mensen vergeten een aangeschafte brace te declareren bij hun zorgverzekeraar. In sommige gevallen valt een brace in de basisverzekering, bijvoorbeeld wanneer je een verwijzing hebt gehad van een specialist.

Bij andere verzekeraars dien je hiervoor aanvullend verzekerd te zijn. Bekijk altijd de actuele voorwaarden bij jouw zorgverzekeraar. Indien mogelijk zelfs voor aankoop van je brace.

Je dient in ieder geval aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 • De brace heeft een ontlastende, ondersteunende of corrigerende functie.
 • De brace is niet bedoelt voor kort gebruik, denk hierbij aan een blessure.
 • Braces enkel gericht om te blijven sporten worden in de regel vaak niet vergoed door een zorgverzekeraar.
 • Je hebt een verwijzing van je een specialist op zak. Bijvoorbeeld die van je dokter of fysiotherapeut.

Belangrijke informatie bij het aanvragen van een vergoeding bij je zorgverzekeraar

 • Wanneer je geen vergoeding krijgt vanuit je basisverzekering heb je recht op uitleg van je zorgverzekeraar. Dit wordt vaak per brief naar je verstuurd. Anno 2023 kan dit ook via mail of in de app.
 • Je betaalt geen eigen bijdrage bij de aankoop van een (sport)brace. Wel kan het voorkomen dat er eigen risico van toepassing is als de brace wordt vergoedt vanuit de basisverzekering. Bij een aanvullende verzekering geldt dit vaak niet.
 • In veel gevallen krijg je vanuit je specialist een verwijzing naar een orthopedische instrumentenmaker, fysiotherapeut of thuiszorgwinkel. Controleer in dit geval of deze leverancier een contract heeft met je zorgverzekeraar. Dit voorkomt teleurstelling.
 • Wanneer je een brace op maat moet laten maken, controleer voorafgaand bij de zorgverzekeraar wat dit voor jouw betekent. Op maat gemaakte braces zijn uiteraard velen malen duurder dan de standaard braces.

Wordt mijn Bracefox brace vergoed?

Hier is geen eenduiding antwoord op te geven. Je kunt dit het beste voorafgaand aan je koop dubbelchecken bij je zorgverzekeraar om teleurstelling te voorkomen. Vermijdt het woord sporten, gezien een brace – welke uitsluitend is bedoelt om te sporten – niet vergoed wordt bij de meeste zorgverzekeraars.

Bekijk hieronder 3 veel voorkomende blessures:

Geef een reactie

Inspiratie

Meer artikelen